2022. december 07. - Ambrus
EUR : 414.34
USD : 394.84
Időjárás ikon

Orbán Viktor Berlinben: Ha a határt nem védjük meg, összeomolhat az egységes uniós belső piac

A kormányfő szerint Magyarország 2010 óta minden válságból erősebben jött ki.

Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.

A kormányfő ezt előadásában politikai okokkal indokolta. Mint felidézte, a gazdasági világválság idején Európában arról folytattak vitát, hogy a krízis konjunkturális vagy szerkezeti válság. A legtöbb európai ország azt konjunkturális válságnak tekintette – tette hozzá

Orbán Viktor, majd azt mondta, ezt az értelmezést sosem fogadta el.

A kormányfő kifejtette: ezzel szemben a gazdasági világválságot strukturális válságnak tekintette, amely mögött az van, hogy Európa folyamatosan veszíteni fog Ázsiával szemben, piacot, és így tovább. Orbán Viktor az erre adott helyes válasznak a mély strukturális reformot nevezte, majd hozzátette: 2010 után ennek megfelelően alakították át a magyar gazdaságot.

Ha Magyarország nem védi meg a határait, összeomolhat az egységes európai uniós belső piac – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.

Hangoztatta, hogy mivel Magyarország nyitott ország, a határvédelem gazdaságpolitikájának is része kell, hogy legyen. Kijelentette:

a következő időszakban politikai biztonságra, energiabiztonságra és fizikai biztonságra is szükség van.

A politikai biztonságot a kormány stabilitása garantálja, a fizikai biztonságot egyebek között azzal lehet biztosítani, hogy Magyarország továbbra is a béke szigete lesz, az energiabiztonságnak pedig fontos része, hogy az országnak hat hónapra elegendő gáztartaléka van. „Aki velünk együttműködik, az jól jár” – szögezte le Orbán Viktor.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató