2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kezdődik! Robbantanak és rakétázzák Kijevet

Több hónapnyi szünet után hétfő reggel, helyi idő szerint 8 óra körül robbanások történtek Kijev belvárosában, írja a BBC. A hírt Vitalij Klicsko polgármester is megerősítette, részleteket későbbre ígért.

Mindez két nappal azután, hogy felrobbantották az Oroszország számára kulcsfontosságú Kercsi hidat. Ukrajna hivatalosan még nem vállalta a felelősséget a támadásért, bár a New York Times meg nem nevezett ukrán forrásaira hivatkozva azt állította, hogy azt az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre teherautóba rejtett bombával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az ukránokat vádolta, és terrortámadásnak nevezte az akciót.

Legalább két robbanás rázta meg az ukrán fővárost hétfő reggel – közölte az Associated Press

A hírügynökség szerint Vitalij Klicsko polgármester közölte, hogy a belvárosban történtek a robbanások. Halálos áldozatokról még nem tudnak, vélhetően rakéták csapódhattak be. 

Az Open Source Intelligence (OSINT) megosztott egy helyszíni videót, amelyen az látható, hogy sűrű füst száll fel a robbanások helyszínéről:

Egy haditudósító arról számolt be, hogy a robbanások után azonnal rohantak a menedékhelyre. Hozzátette: hónapok óta nem tapasztaltak ilyesmit Kijevben. 



Zelenszkij hivatalát érte a támadás?

A közösségi médiában már azt is híresztelik, hogy az ukrán elnöki hivatalt is eltalálta egy rakéta. Hivatalos forrásból ezt az infót még nem sikerült megerősíteni, egyelőre csak annyi biztos – az ukrán belügyminisztérium tanácsadójának közlése alapján –, hogy a hivataltól pár száz méterre tényleg becsapódott egy rakéta egy emlékmű közelében,- ezt már az Index közölte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató