2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Sztrájkolnak a francia olajfinomítókban, növekszik a feszültség a benzinkutakon

Napok óta hosszú sorokban állnak az autók a francia benzinkutaknál, mert sztrájkolnak az olajfinomítók dolgozói.

A TotalEnergies alkalmazottai azonnali, 10 százalékos fizetésemelést követelnek, arra hivatkozva, hogy az energiaárak emelkedése miatt a cég nyolcmilliárd eurónál is több osztalékot tudott kifizetni a részvényeseknek.

A vállalat három franciaországi finomítójában és egy üzemanyagraktárban lassan két hete leállt a munka. Eredetileg három napra szólt volna a munkabeszüntetés, de a TotalEnergies csak november közepén kezdett volna tárgyalni a 3,5 százalékos fizetésemelésről. Vasárnap már októberi egyeztetést ígértek a munkásoknak, ha felhagynak a sztrájkkal.Hasonló a helyzet az ExxonMobilnál, ahol a szakszervezet szerint nagyjából a dolgozók 70 százaléka sztrájkol.

A Reuters szerint több mint 60 százalékkal csökkent a francia olajfinomítók által megtermelt üzemanyag mennyisége.Van, ahol két órát kell várni a tankolásra, különösen Párizs környékén és az ország északi részén. Az egyik benzinkútnál annyira elszabadultak az indulatok, hogy az egyik autós többször megszúrt egy másikat, mondván, elévágott a sorban.

(Guardian, France24)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató