2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Ukrajna keddtől leállítja az áramexportot az európai országokba

Az intézkedést az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt kellett meghozni.

Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt – közölte az energetikai minisztérium.

A tárca közleményében – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – leszögezte, hogy Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt. „Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását” – emelte ki a minisztérium.    

Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai

atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

 „Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében” – magyarázta a minisztérium.    

„Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk” – jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató