2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Atomháborús hadgyakorlatot tart a jövő héten a NATO

A katonai szövetség a legrosszabb pillanatban tart hadi játékot.

Atomháborús hadgyakorlatot tart a jövő héten a NATO, amivel felbőszítette a fehérorosz és orosz katonai vezetést. Mindeközben egy amerikai politikus azért lép ki a Demokrata Pártból, mert az szerinte a háborús lobbi irányítása alá került, és pusztulásba taszítja a világot.

Nukleáris csapásmérést szimuláló gyakorlatot tart a jövő héten a NATO. Az esemény ugyan csak szimbolikus, terepasztalok mellett zajlik majd, mint egy társasjáték, mindazonáltal heves reakciókat váltott ki az orosz és a fehérorosz katonai vezetésből.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az új brit miniszterelnök, Liz Truss korábban úgy fogalmazott, bármikor kész megnyomni az atombombákat indító gombot. Azóta Dimitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese is többször utalt rá: a nemzet érdekei védelmében Moszkva kész akár a legvégsőkig elmenni.

Egy nukleáris háborúnak viszont még mindig kisebb az esélye, mint annak, hogy Fehéroroszország, amelyet eddig – mondjuk úgy – az „aktív semlegesség” jellemzett, belesodródik az ukrán válságba, mivel Aljakszandr Rihoravics Lukasenka elnök szerint a NATO és szövetségesei szabotázsakciókat készülnek végrehajtani az ország területén. „Világosan megmondtuk, hogy nem engedjük hátba támadni az orosz szövetségeseinket” – fogalmazott ennek kapcsán, és készenlétbe helyezte a KGB-t. Kifejtette továbbá: szerinte az ukránoknak nem érdeke provokálnia Fehéroroszországot, a kijevi rezsimet támogató nyugati politikusok kényszerítik őket erre, de minden támadást megtorolnak.

Mindeközben Tulsi Gabbard volt kongresszusi képviselő bejelentette, kilép az Egyesült Államok Demokrata Pártjából, amely szerinte „háborús uszítók elitista klikkjének” irányítása alá került, és atomháborúba taszítja az USA-t.

(Magyar Hírlap)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató