2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Baranyi Krisztina levelet írt Putyinnak, hogy drága a gáz, adja olcsóbban

Az Index a hírt közlő cikkében bevezetésként arról ír, hogy korábban Kaposvár fideszes polgármestere ragadott tollat, aki az Európai Bizottság elnökének címezte levelét. Erre reflektált a budapesti kerületvezető, Baranyi Krisztina. Kitől várható az energiakrízis feloldása? – kérdezik. Az önkormányzati szektor érdekeltjei körében ez a téma foglalkoztat több településvezetőt.

Előzmény: levél Ursula von der Leyennek

Emlékeztettek: a Megyei Jogú Városok Országos Szövetségének fideszes elnöke Ursula von der Leyennek írt levelet. Szita Károly, Kaposvár polgármestere ebben azt kérte az Európa Bizottság elnökétől, hogy változtassanak a szankciós politikán, és a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait ne tartsák vissza.

Példaként említi, hogy a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország 25 legnagyobb városában jövőre 135 milliárd forinttal kerül majd többe a gáz- és az áramszolgáltatás, mint idén. Kaposvár vezetője levelét a városvezetőknek is továbbította azt kérve, hogy csatlakozzanak kéréséhez.

Baranyi levele Vlagyimir Putyin orosz elnöknek

Erre reagált most Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének vezetője, írják, amikor arról posztolt, hogy ő egyenesen Vlagyimir Putyinnak írt levelet. Ebben

az Ukrajna elleni agressziót imperialista háborúnak nevezi,

melynek elsődleges áldozatai a megnyomorított katonák és civilek, másodsorban az ukrán nép egésze, köztük orosz és magyar nemzetiségű emberek. Harmadsorban a kényszersorozással fenyegetett orosz nép.

Az Index hangsúlyozza: kisebb mértékben, de Magyarország lakosságát is megemlíti, beleszőve és így megismételve a levélben Szita Károly érvét, hogy tudniillik jövőre Magyarország 25 legnagyobb városában 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz és az áramszolgáltatás, mint idén. Arra is kitért, hogy szerinte a magyar-orosz szerződés, „mely a földgáz vételárát kizárólag az önök által könnyen manipulálható tőzsdei árhoz köti, Magyarország számára rendkívül hátrányos.”

Baranyi úgy látja, hogy bár Magyarország felmentést kapott a kőolajimportra vonatkozó szankciók alól, ugyanolyan drágán jut energiahordozókhoz, mint a többi európai ország.

Ferencváros polgármestere szerint Putyin elérte, hogy a magyar kormány eljátssza az ország becsületét, ezért a magyaroknak is van miért szégyenkezniük.
Azt is írja, az orosz elnök gyilkos háborúja többszörösen is nehézséget okoz a magyaroknak, majd arra a következtetésre jut:

A háború egyetlen valós ellenszere a béke.

Az Index megjegyzi: Szita Károlyhoz hasonlóan tehát Baranyi Krisztina is így zárja levelét, de míg előbbi azzal egészítette ki, hogy ezt közösen kell akarnunk, addig utóbbi azt írja Putyinnak:

Csak önnek kell akarnia!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató