2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: „Engem egyáltalán nem érdekel Vlagyimir Putyin, engem Magyarország és Európa érdekel"

Magyarország a béketáborhoz tartozik, "az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a német fővárosban a már említett a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap rendezvényén, amelyet Vihar Európa fölött címmel rendeztek az ukrajnai háborúról és a nemzetközi energiaválságról.

A magyar miniszterelnök hivatalos németországi látogatáson vesz részt. 

Orbán Viktor elmondta:

Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton.

A miniszterelnök nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust.

A Krím elleni, 2014-es orosz támadás idején azért tudták elkerülni a súlyos nemzetközi válságot, mert a németek, Angela Merkel akkori kancellárral az élen, azonnal tárgyalást kezdeményeztek- fűzte hozzá.

Hibának mondta Orbán Viktor, hogy

MIKÖZBEN Ő A HÁBORÚ ELŐTT BÉKEMISSZIÓN JÁRT VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖKNÉL, A NYUGATI OLDALON SENKI NEM ÉREZTE ÚGY, HOGY TÁRGYALNI KELL.

Pedig a moszkvai látogatás után például a NATO főtitkárának is azonnal jelezte, hogy milyen fenyegetés készül.

A miniszterelnök kijelentette: az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket nézi, márpedig az ország az ukrajnai háború közvetlen hatósugarában él, emiatt erős fenyegetettségérzése is van. Úgy fogalmazott:miközben Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, nem hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszi a magyarokat.Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy a nemzetközi vita túlságosan Putyinra koncentrál.

Hozzátette:

ŐT PUTYIN EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKLI, "MAGYARORSZÁG ÉS EURÓPA ÉRDEKEL, AZ, HOGY MI A HÁBORÚ KÖVETKEZMÉNYE RÁNK NÉZVE".

Egyértelművé tette azt is, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond: ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

A miniszterelnök - akinek elsősorban a szervező sajtóorgánumok vezetői tettek fel kérdéseket - kifejtette azt is:a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.Úgy vélte, a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

Mint ismert, a magyar miniszterelnök az amerikai elnököt is kritizálta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató