2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurót akar küldeni Ukrajnának

Az Európai Bizottsátg azon dolgozik, hogy a jövő évben havi 1,5 millió eurós támogatást biztosítson Ukrajnának – közölte a Politico bennfentes információkra hivatkozva.

Az EU még májusban 9 milliárd eurós “makrogazdasági támogatást” hagyott jóvá Ukrajna számára, ám ebből csak 6 milliárd euróra sikerült megszerezni a tagállamok áldását, és mindössze 1 milliárd került tényleges folyosításra. (Nem kapott akkor elég figyelmet, de a fő akadályozó tényező az volt, hogy nyugati országok féltették a pénzüket az ukrán korrupciótól…)

“Tekintetel a segélyezés folyamatos szükségességére, egy strukturáltabb megoldást kellene fontolóra venni a nagyobb fokú kiszámíthatóság érdekében, és keményen dolgozom az uniós országokkal egy olyan úton, ami lehetővé tenné számunkra, hogy automatizált megoldást kínáljunk. Legalábbis a jövő évre”

- mondta Jogannes Hahn, az EU költségvetési biztosa.  

Kijev havi 3,5 millió dollárra teszi a havi költségvetési hiányát. Ebből az USA 1,5 milliárd dollár finanszírozását vállalta fel (egyelőre csak papíron). Az EU-ra marad további 1,5 milliárd.  

Brüsszel most az uniós pénzügyminisztériumokkal tárgyal arról, hogyan lehetne támogatást nyújrani. A módszerről és a végösszegről továbbra sincs megállapodás, ahogy arról se, hogy mennyi lenne a felkínált összegből a támogatás, és mennyi a kölcsön (Ukrajna fizetésképtelen ország…).

(Körkép)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató