2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyar Filozófiai Társaság a pedagógushelyzetről: „Tekintélyelvű nyilatkozatokat, ellenséges propagandát tapasztalunk”

Ezért szolidárisak a tiltakozó diákokkal, tanárokkal.

Szolidaritási nyilatkozatot adott közre szerdán a Magyar Filozófiai Társaság elnöksége. Ebben azt írják, nem látják azokat az ésszerű érveket, amelyek alátámasztanák azt az oktatáspolitikát, „amely elviselhetetlen terheket ró a diákokra és a tanárokra, amely nem lát értéket a tanárok személyében és munkájában, amely nem keresi az oktatás korszerű fejlesztésének lehetőségeit”.

Nem látják továbbá a párbeszédre irányuló készséget, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek iránti nyitottságot, valamint nem tapasztalják az egyre súlyosbodó problémákkal kapcsolatban a konstruktív hozzáállás legkisebb jelét sem, „ami pedig egyetlen lehetséges útja lenne a hazai közoktatás egyre súlyosabb válsága rendezésének”. Ellenben észlelik a „tekintélyelvű nyilatkozatokat, a tanári szakma lejáratására irányuló politikai beszédeket, ellenséges propagandát tapasztalunk, amelyek jogi retorziókkal, a sztrájkjog megszüntetésével egészülnek ki”.

A Magyar Filozófiai Társaság elnöksége úgy látja, az elmúlt hetekben mindez fokozódott „olyan önkényes hatalmi eszközök bevetésével, amelyek a fenyegetésre, a félelemkeltésre, az elbocsájtásokra épülnek. E súlyos és mély társadalmi problémákhoz ezt a viszonyulást teljesen elhibázottnak és társadalomellenesnek érezzük.

Éppen ezért kifejezzük szolidaritásunkat a tiltakozó általános- és középiskolai tanárokkal.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató