2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem kerültek be a Transparency International jelöltjei a korrupcióellenes hatóság vezetőiről döntő bizottságba

A szervezet jogi igazgatója szerint behozhatatlan hátrányt jelentett, hogy Bod Péter Ákost, Jancsics Dávidot és Marschall Miklóst ők ajánlották.

Az elmúlt időszakban a magyar kormány több javaslatot is benyújtott az országgyűléshez, hogy hozzájusson a visszatartott uniós támogatásokhoz. Az Európai Bizottsággal való megállapodás értelmében a kormány többek közt vállalta egy korrupcióellenes szervezet felállítását is. Az úgynevezett Integritás Hatóság vezetéséről az Alkalmassági Bizottság dönt majd, ennek tagjait egy pályázat útján választották ki.

Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) kiírására, amiben szakértők jelentkezését várták, a Transparency International Magyarország támogatásával Bod Péter Ákos, Jancsics Dávid és Marschall Miklós is nyújtott be pályázatot, ám közülük végül senki nem került be a testületbe – írta meg a Népszava.

Az EUTAF helyettük az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon dolgozó Pataki Balázs Zoltánt, Tátrai Tünde jogász-közgazdászt, a Corvinus Egyetem tanárát, valamint a bankszakjogász Halász Zsolt Ákost, és Pázmány Jogi Tanszékének tanszékvezetőjét választotta. A szervezet a lap érdeklődésére elárulta, hogy összesen 33 pályázat érkezett, ezek mindegyikét érvényesnek találták.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós a Népszavának arról beszélt, behozhatatlan hátrányt jelenthetett a tény, hogy a három jelöltet ők ajánlották. A megválasztott személyek közül csak Tátrai Tündét ismerik, őt felkészült szakembernek tartják a közbeszerzési jogterületen.

A pályázat eredményére Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sorosozással reagált a Twitteren. Szerinte a Soros György vezette Transparency direkt baloldali pártokhoz kötődő jelölteket ajánlott a bizottságba, miközben a kormány olyan független szakértőket javasolt, akiknek korábban nem volt köze a politikához.- visítja a HVG.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató