2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Stoltenberg szerint Oroszországnak Ukrajna felett aratott győzelme a NATO veresége lesz

Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban a NATO vereségét jelenti – mondta Jens Stoltenberg NATO- főtitkár sajtótájékoztatóján.

„Mindannyiunk számára fontos, hogy Ukrajna nyerjen. <…> Ha Putyin nyer, az nemcsak Ukrajna, hanem mindannyiunk veresége lesz, mert veszélyesebbé teszi a világot, és sebezhetőbbek leszünk az orosz agressziónak”

– mondta.

Stoltenberg kifejtette, hogy a NATO 2014 óta nyújt támogatást Ukrajnának, de az orosz különleges katonai művelet megkezdése után jelentősen megnövelte a katonai segítségnyújtást. Ez szerinte oda vezetett, hogy maguknak a NATO-országoknak a fegyverkészletei jelentősen csökkentek, így most a termelés növeléséről beszélünk.

A NATO védelmi minisztereinek találkozóját október 12. és 13. között tartják Brüsszelben.

Mint Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke megjegyezte, Stoltenberg ilyen nyilatkozata csak megerősíti a katonai blokk részvételét a Moszkva elleni háborúban.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden azt mondta, hogy Moszkva figyelmeztette az Egyesült Államokat és más nyugati országokat az ellenőrizetlen eszkaláció veszélyére. Szerinte Amerika és Európa növekvő szerepvállalása az ukrajnai konfliktusban megfelelő – köztük aszimmetrikus jellegű – ellenintézkedésekre kényszeríti Oroszországot.

Az orosz különleges hadművelet megkezdése után az Egyesült Államok és a NATO szövetségesei fegyvereket kezdtek pumpálni Ukrajnába. Moszkva többször is kijelentette, hogy a nyugati fegyverek szállítása csak meghosszabbítja a konfliktust, és a velük való szállítás az orosz légierő legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató