2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Új-Zéland adót fizettetne a tehénböfögés és szellentés után

A mezőgazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatásáról nyújtott be törvényjavaslatot kedden az új-zélandi kormány a parlamenthez. Ha elfogadják, ez lesz a világon az első ilyen jellegű adónem.



A javaslat szerint a gazdálkodók 2025-től adóznának az üvegházhatást okozó – böfögésből, szellentésből, vizeletből származó – gázok után, az adó mértékét azonban még nem állapították meg.

A javaslatot támogató – és azt “realisztikusnak” nevező – Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, az állatok tulajdonosai az adók kifizetése érdekében megemelhetnék az immár “környezetbarát termékek” árát.

Az állattartók máris tiltakoztak a javaslat ellen – amelyhez hasonlót a Munkáspárt már 2003-ban is benyújtott -, az iparág legfontosabb lobbiszervezete, a Farmerek Szövetsége pedig azt közölte, egy ilyen törvény “kibelezné a kisvárosi Új-Zélandot”, és végeredményben gazdaságaik eladására kényszerítené a tulajdonosokat.

A jobboldali-liberális ACT párt képviselői azzal érveltek a javaslat ellen, hogy az voltaképpen növelné a gázkibocsátást, mert az agrárüzemek a szomszédos országokba települnének, ahol nehezebben tudnák csak megtermelni az élelmiszert.

Damien O’Connor mezőgazdasági miniszter azonban rámutatott arra, hogy a farmerek már most megtapasztalják a klímaváltozás hatását aszály, szárazság és árvizek formájában, így a klímaváltozás elleni harc mindannyiuk érdeke.

A Farmerek Szövetségének elnöke, Andrew Hoggard ezzel kapcsolatban elmondta, két éve fáradoznak a kormánnyal olyan gázkibocsátás-csökkentő terven, amely nem csökkentené a termelést sem.

AZ ORSZÁG ÜVEGHÁZHATÁSÁNAK FELÉÉRT A MEZŐGAZDASÁG FELEL

Jóllehet Új-Zélandon csupán mintegy ötmillióan élnek, körülbelül 10 millió tejhasznú szarvasmarhát és 26 millió birkát tartanak, az ország üvegházhatást okozó gázának pedig több mint fele a mezőgazdaságból származik.

A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re eléri a karbonsemlegességet, e terv részeként pedig azon van, hogy a mezőgazdaságban tartott állatok metánkibocsátását csökkentse.

Közvéleménykutatók felhívták rá a figyelmet, hogy az országban 15 hónapon belül választásokat kell tartani, és a törvényjavaslat jelentősen csökkentheti Ardern esélyeit a vidéki térségekben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató