2022. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Borrell: Ha Putyin atomfegyvert vet be Ukrajnában, a Nyugat megsemmisíti az orosz hadsereget

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a Nyugat katonai válasza „megsemmisítené” az orosz katonai erőket, ha Vlagyimir Putyin atomfegyvereket vetne be Ukrajna ellen – írja az AFP alapján a Guardian.Borrell a brüsszeli Diplomáciai Akadémia megnyitóján azt nyilatkozta:

„Putyin azt mondja, hogy nem blöfföl. Nos, nem is engedheti meg magának, hogy blöfföljön, és világossá kell tenni, hogy az Ukrajnát támogató emberek, az Európai Unió és a tagállamok, valamint az Egyesült Államok és a NATO sem blöffölnek.


Bármilyen nukleáris támadás Ukrajna ellen olyan választ von maga után – nem nukleáris választ, de erős választ – katonai oldalról, aminek következtében az orosz hadsereg megsemmisülne.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég hasonlóan nyilatkozott: Oroszországnak „súlyos következményekkel” kell szembenéznie, ha nukleáris támadást indít Ukrajna ellen – mondta. Ugyanakkor a NATO nem nukleáris válaszcsapással fenyegetett erre az esetre, mivel az ezt lehetővé tévő „önvédelmi záradék” nem lép életbe a nem NATO-tag Ukrajnát ért atomtámadás esetén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató