2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Macron tárgyalásra szólította fel Putyint, de közben újabb fegyvereket küld Zelenszkijnek

Emmanuel Macron francia elnök tárgyalásra szólította fel Moszkvát, ugyanakkor további katonai támogatást ígért Kijevnek az orosz-ukrán konfliktus folyamatos eszkalálódása közepette.

A France 2 televíziónak nyilatkozva szerdán Macron elítélte az Oroszország által Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen indított nagyszabású rakétatámadást, amelyet Moszkva a kulcsfontosságú Krím-híd elleni terrortámadás után indított, amiért Kijevet okolta.

A nagyszabású rakétacsapások megmutatták, hogy a konfliktus “példátlan szakaszba lépett” – állította Macron, aki szerint “először fordult elő, hogy Ukrajna-szerte civilek haltak meg … és elektromos és fűtési létesítmények semmisültek meg”.

“Radarokat, rendszereket és rakétákat fogunk szállítani …, hogy megvédjük őket ezektől a támadásoktól” – mondta Macron, hozzátéve, hogy Franciaország további hat Caesar önjáró ágyú szállításáról is tárgyal Ukrajnának. A tüzérségi lövegeket eredetileg Dánia számára építették.

A francia államfő elismerte, hogy Párizs “nem tudott annyit szállítani, amennyit az ukránok kérnek”, kifejtve, hogy az országnak meg kell tartania néhány fegyvert, “hogy megvédjük magunkat és az Egyesült Államok vezette NATO-blokk keleti szárnyát”.

Macron ugyanakkor sürgette Oroszországot, hogy “hagyja abba” az Ukrajna elleni katonai műveletet, és térjen vissza a tárgyalásokhoz, azt sugallva, hogy ez szükséges egy “globális háború” elkerülése érdekében. Moszkva többször is kijelentette, hogy kész tárgyalni Kijevvel, rámutatva, hogy az ukrán fél volt az, aki megszakította a kapcsolatokat.

“Ma mindenekelőtt Vlagyimir Putyinnak be kell fejeznie ezt a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz” – mondta Macron.

Amikor azonban emlékeztették arra, hogy valójában Kijev volt az, amelyik elutasította a tárgyalásokat, Macron kijelentette, hogy az ilyen álláspont ellenére a jövőben egy meg nem határozott időpontban “szükség lesz” a tárgyalásokra. “Ezért utasítottam el mindig is a maximalista álláspontokat” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató