2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Macron közölte, hogy nem vetne be nukleáris fegyvert Oroszország ellen

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy Párizs nem válaszolna nukleáris fegyverekkel, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be Ukrajna ellen. A megjegyzések azonnal kiváltották az ukrán párti kritikusok haragját, akik szerint túl sok információt árult el.
Macron a France 2 közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva szerdán azt mondta, hogy országának világosan meghatározott nukleáris doktrínája van, amely a “nemzet alapvető érdekein” alapul.

“Ezek világosan meghatározottak, és egyáltalán nem befolyásolná őket közvetlenül, ha például Ukrajnát ballisztikus nukleáris támadás érné” – mondta. Macron szerdán azt is tweetelte, hogy Franciaország “nem akar világháborút”.

Macron őszintesége bírálatot váltott ki François Hollande volt francia elnök részéről, aki a FranceInfo rádiónak azt mondta, hogy a nukleáris elrettentés hitelessége “azon múlik, hogy nem mondunk semmit” arról, hogy az ország mit tenne konkrét körülmények között.

Jean-Louis Thiériot konzervatív képviselő is ezt az érzést visszhangozta, és a Politico című lapnak azt mondta, hogy majdnem “leesett a székéről”, amikor Macron beszédét hallotta, mondván, hogy mindig “bizonytalanságnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy mi tekinthető létfontosságú [francia] érdeknek”.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője csütörtökön azt mondta, hogy bármilyen, Ukrajna elleni nukleáris támadás erőteljes választ váltana ki a Nyugat részéről, amely az orosz hadsereg “megsemmisítését” eredményezné. Azt is elismerte azonban, hogy ez nem egy “nukleáris válasz” lenne.

Szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Moszkva “minden rendelkezésére álló eszközt” bevet, ha Oroszország területi integritását fenyegetik – ezeket a szavakat Nyugaton közvetlen nukleáris fenyegetésként értelmezték.

Az Egyesült Államok azóta közölte, hogy nem látja jelét annak, hogy Moszkva atomfegyverek bevetésére készülne Ukrajnában. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok hogyan reagálna, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be, Joe Biden elnök a héten azt mondta, hogy “felelőtlenség” lenne, ha arról beszélne, hogy mit tenne vagy mit nem tenne.

A szerdai interjúban Macron azt is elmondta, hogy Franciaország több radart és rakétát fog küldeni, hogy segítsen megvédeni Ukrajnát az orosz rakétatámadásoktól, miután a héten számos várost ért csapáshullám. Párizs már szállított Kijevbe tarackokat, hordozható légvédelmi rendszereket és nehéz páncélozott járműveket.

A francia elnök azonban elismerte, hogy országa nem szállított “annyit, amennyit az ukránok kértek”, rámutatva, hogy “kötelessége megtartani valamennyit magunknak, hogy megvédjük magunkat” és a NATO keleti szárnyát.

Macron egyúttal felszólította Putyint, hogy “hagyja abba a háborút”, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, hogy tárgyalásokat folytasson Ukrajnával. Bár Kijev kizárta, hogy tárgyaljon Moszkvával, Macron szerint “egy bizonyos ponton” erre “szükség lesz”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató