2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rendkívüli bejelentések jöttek az MNB-től, 418 forint alatt az euró

Új intézkedésekről döntött a jegybank az elmúlt napok devizapiaci folyamatainak hatására – jelentette be Virág Barnabás, az MNB elnöke, aki Washingtonból jelentkezett be a nemzeti bank Youtube-csatornáján péntek délelőtt. Az MNB szerint ugyanis pénzpiaci stabilitásra van szükség ahhoz, hogy „az árstabilitást középtávon képesek legyünk elérni”.

Elöljáróban elmondta: a szeptemberi 20,1 százalékos infláció „teljes mértékben” megfelelt a jegybank várakozásának, a maginfláció még alacsonyabb is volt. Az augusztusihoz képest 85 százalékban az aszály és az energiaár-változások miatti tényezők okozták.

A keresletérzékeny infláció nyár óta folyamatosan csökken. Az infláció a következő hónapokban még emelkedhet, de közeledünk a tetőponthoz – mondta az MNB alelnöke. A folyó fizetési mérleg hiánya emelkedett, de ennek a hátterében csakis az energiaegyenleg romlása áll. Ezt leszámítva jelentős többlet van a fizetési mérlegben.

Mindezekkel együtt Virág szerint a „romló nemzetközi környezetre” és a „felerősödő kockázatkerülésre” a forint is érzékenyen reagált. Az elmúlt hetekben a forint rohamos gyengülését részben az okozta, hogy az energiaszámla kifizetéséhez kapcsolódóan devizakonverziós műveleteket kellett végrehajtani – magyarul forintot kellett eladni, és azon devizát venni –, illetve a pénzpiacokon a forint gyengülésére játszó pozíciókat vettek fel a befektetők.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy ez a két hatás a devizapiacot és az árstabilitás elérését veszélyezteti” – mondta az MNB alelnöke. Ezért a jegybank az alábbi döntéseket hozta:

- Bár az alapkamat 13 százalékos szintjét nem emelte, a kamatfolyosó tetejét, az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát 25 százalékra emelte az eddigi 15,5 százalékról a monetáris tanács.

- Emellett az energiaimport fedezéséhez jelentősebb devizalikviditást biztosít a nemzeti bank, ennek érdekében, egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt. Az „egynapos (T/N) devizalikviditást nyújtó swapeszköz” kamata 17 százalék, míg az „egynapos (O/N) betéti gyorstender naponta” eszköz kamatszintje 18 százalék lesz.

- Ez utóbbi gyorstenderrel az MNB célja a rövid likviditású hozamok számottevő emelése, hogy a hozamok reagáljanak az utóbbi hetek piaci mozgásaira (vagyis a magasabb hozamok csábítóbbá tegyék a devizapiacokon a forintot).

- További fontos döntés, hogy ez év végéig az MNB biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét, vagyis eltüntetik az energiaimport miatt a piacokon megjelent devizaigényt. Ez az intézkedés már péntektől hatályos, az MNB felveszi a kapcsolatot az energiaimport meghatározó szereplőivel.
A forint árfolyama némileg erősödött már a bejelentések előtt: pusztán attól a ténytől, hogy az MNB rendkívüli bejelentést tesz, 426 forint alá ment a csütörtökön még 434 forintos szintet is elérő euróárfolyam.

A bejelentés hatására aztán még nagyobb erősödésbe kezdett a forint – legalábbis az előző napok zuhanórepülése után –, az euró ára 418 forint alá került, a dolláré 429 forint alatt volt, míg a fonté 483 forint közelébe csökkent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató