2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán terrorcselekménynek fogja tekinteni a vezeték megtámadását

Vannak, akik meg akarják nyerni az orosz-ukrán háborút, mások pedig békét akarnak. Ebbe a csoportba tartozik Magyarország Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt péntek reggel.

Magyarországon nem kell elmagyarázni, hogy milyen az orosz hadsereg brutalitása – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: a mi Zelenszkijünket, Nagy Imrét kivégezték 1956-ban.

A mi ötvenhatos logikánk szerint a szabadságharc és a béketárgyalás kéz a kézben jár a miniszterelnök szerint. Azt mondta, 1956-ban sem lehetett legyőzni a szovjet hadsereget, ezért béketárgyalást akartak elérni a magyarok.

Láttunk már a világtörténelemben jó szankciókat, de azokat át kell gondolni. Elszúrták a brüsszeli szankciókat Orbán szerint. Energiaügyben azok szoktak kivetni szankciókat, akiknek van. Itt a törpe vetett ki szankciókat az óriásra szerinte.

Szankciós infláció van, és szankciós felárat fizetünk az energiáért

- jelentette ki Orbán.

Késhegyre menő csatákra készül, hogy Magyarországot mentesítsék a szankciók alól. Ezt eddig sikerült is elérni. Állítása szerint minden olyan szankció alól mentesítést ért el a miniszterelnök, ami rossz hatással van a magyar energetikára.

Ha felmennek az árak Európában, azok magukkal húzzák a magyar árakat is. A végső megoldást ezért azt jelentené Orbán szerint, ha Brüsszel elállna a szankcióktól. A szankciókat hathavonta tárgyalják újra, a legközelebbi csata decemberben lesz.

Azt látja, hogy Prágában már sokan elégedetlenkednek a brüsszeli szankciók miatt, és nem Magyarország az egyetlen, amely felteszi a kérdést, hogy mi értelme a szankcióknak, ha jobban fáj annak, aki kivetette, mint akire kivetették. Az egész szankciós csomag úgy van összetéve szerinte, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak.

A magyar jogszabály szerint terrorcselekmény volt az Északi Áramlat megtámadása, és Orbán nem hisz abban, hogy a XXI. században nem tudják, ki lehetett az. A török vezetéken keresztül látják el gázzal Magyaarországot jelenleg. A miniszterelnök világossá tette, hogy aki megtámadja a vezetéket, terrorista cselekménynek fogja nyilvánítani, és aszerint is lépnek fel ellene.

A magas inflációt nem a piac okozza, hanem a politika, a brüsszeli szankciók Orbán szerint. Ha a brüsszeli bürokratáok körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne ma az infláció mértékbe – folytatta Orbán.

A miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy az inflációt jövő év végére legalább felezzék meg.

„A magas árak ellen harcoli kell” – fogalmazott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató