2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Magyarnak nézték, ezért levakolták a feliratot egy kárpátaljai emlékművön az ukrán soviniszták

Bevakolták a latin nyelvű feliratot a Terebesfejérpatak közelében lévő Európa földrajzi középpontját jelző, 1887-ben felállított emlékoszlopon – írta a Tetjana Kohutics újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva a Kiszo.news-ra hivatkozva a KISZó.

A zsurnaliszta posztjában arról írt, hogy az obeliszket az önkormányzat megbízásából a helyi költségvetés terhére kezdték el „restaurálni”. A munkálatok során a kivitelező eddig ismeretlen okokból bevakolta a latin nyelvű feliratot.

 „Nyilvánvalóan a kivitelezők nem tudnak latinul – ezért dönthettek úgy, minek oda az a felirat, ha senki nem tudja elolvasni” 

– írta ironikus hangvételű bejegyzésében Tetjana Kohutics.



Az újságíró vette a fáradságot és a történtekkel kapcsolatban megkereste a Rahói Városi Tanácsot, amely elrendelte a tábla helyreállítását. Azt a tájékoztatást kapta, hogy az obeliszken helyreállítják az eredeti latin nyelvű feliratot, mivel a kivitelező „kicsit túllőtt célon”. Azonban az újságíró megtudta, hogy a művész, akit megbíztak a feladattal, arra hivatkozva megtagadta a megrendelés teljesítését, hogy ez csak azután lehetséges, miután eltávolítják a vakolatot az emlékoszlopról.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója Facebook-oldalán reagált az esetre. Bejegyzésében azt írta, nem kívánja kommentálni az ügyet, ugyanakkor arra utasította a kulturális örökség védelméért felelős főosztályt, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel.



Ferenc József által állíttatott latin nyelvű obeliszken a következő felirat volt olvasható: „Az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Hivatala által 1887-ben meghatározott pont, az Európa széleit érintő hosszúsági és szélességi körök felezővonalának metszéspontja.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató