2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Macron tombolni kezdett: Az USA négyszeres áron adja a gázt - ez nem barátság

A francia elnök reméli, hogy erről a következő G7 csúcstalálkozón is beszélhet majd.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra” – azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – írja a Bloomberg. 

Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt. A francia elnök szerint az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de megoszlanak fogyasztókra és termelőkre, ami a fosszilis energiahordozókat illeti.

„A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal,

de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”

– szögezte le Macron.

Hozzátette: a kérdést Franciaország szeretné megvitatni a következő G7-csúcstalálkozón. A francia elnök szerint a „gázpiac jelenleg nem nagyon létezik”, ezért a világ vezető gazdaságainak érdemes lenne visszatérnie az „értelmes” energiaárakhoz.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató