2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Német gazdasági miniszter: Putyin rendszere a felelős Európa problémáiért

Európa gazdasági problémáiért Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a felelős, mert szándékosan korlátozta a gázszállításokat, ami magas inflációt okozott – jelentette ki Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár hétfőn Prágában a cseh–német gazdasági fórumon.

Oroszország ezzel igyekszik gyengíteni az európai közösségek összetartását, és így elpusztítani az itteni demokráciát

– mutatott rá a német miniszter. Robert Habeck szerint a jelenlegi magas energiaárak okozta inflációnak külső oka van, és ez az orosz gázszállítások korlátozása. Egyetlen európai kormány sem döntött a gázszállítások korlátozásáról, hogy növelje az árakat, mindezt az orosz lépések váltották ki – jegyezte meg.

Mindent, ami most történik, amit a cégeknek el kell viselniük, és amiért Európában az emberek szenvednek, szándékosan idéztek elő

– fogalmazott a német politikus.

A magas energiaárak és a magas infláció elpusztíthatja az európai gazdasági modellt. A gazdasági modell tönkretételével elpusztul az európai társadalmi modell, a társadalmi stabilitás s végül a demokrácia is 

– fejtette ki Robert Habeck. „Mindez része az összecsapásnak a putyini Oroszországgal” – tette hozzá.

A német miniszter hangsúlyozta: Európának nem szabad meghátrálnia, megoldást kell találnia a problémákra, és továbbra is segítséget kell nyújtania az Oroszország által megtámadott Ukrajnának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató