2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A dél-afrikai elnök megerősítette, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik a BRICS-családhoz

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök megerősítette, hogy Szaúd-Arábiai kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS) családhoz – írja a The Citizen című lap.

Az elnök azzal a meggyőződéssel fejezte be a Királyságban tett állami látogatását, hogy a két ország megszilárdította a folyamatos kétoldalú együttműködést és megszilárdította stratégiai partnerségüket.

Szaúd-Arábia dél-afrikai nagykövete, Sultan Al-Anqari is részt vett a két ország közötti kétoldalú találkozók egy részén.

Ramaphosa a két szent mecset letéteményesének, Ő Királyi Felsége (Őfelsége) Szalmán bin Abdulaziz al-Szaúd király meghívására látogatott Szaúd-Arábiába, és október 15-én és 16-án Dzsiddában fogadta őt Mohammed bin Szalmán bin Abdulaziz al-Szaúd trónörökös és a Szaúdi Királyság miniszterelnöke.

Szaúd-Arábia és a BRICS

Az elnök szerint Szaúd-Arábia csatlakozása a BRICS-hez jelentős változást jelentene a blokkot alkotó országokban.

Elmondta azonban, hogy ezt a jövő évi, Dél-Afrikában tartandó csúcstalálkozón fogják megvitatni.

“A BRICS-országok jövőre találkoznak egy csúcstalálkozón Dél-Afrika elnökletével. És az ügyet meg fogják vizsgálni.”

“ÉS MÁR MOST SZÁMOS ORSZÁG VAGY NEMZET MEGKERESTE A TÖBBI TAGORSZÁGOT, MI PEDIG UGYANAZT A VÁLASZT ADTUK NEKIK, HOGY EZT MAGUK A BRICS-PARTNEREK, AZAZ ÖTEN FOGJÁK MEGVITATNI, ÉS EZT KÖVETŐEN SZÜLETIK MAJD DÖNTÉS” – MONDTA RAMAPHOSA.

 

Gazdasági kapcsolatok

Ramaphosa egyértelmű menetrendet határozott meg a Szaúd-Arábiával való gazdasági kapcsolatok bővítésére, és a látogatás lehetőséget adott arra, hogy a királysággal folytatott korábbi megbeszéléseket előmozdítsa a beruházásokról és az együttműködésről a meghatározott kiemelt ágazatokban, nevezetesen a mezőgazdaságban, a védelemben, az energetikában és a közlekedésben.

Dicsérte a 17 egyetértési megállapodást, amelyek a két ország által elérni kívánt valódi sikerről tanúskodnak.

“Azzal, hogy 2018-ban Szaúd-Arábia elkötelezte magát, hogy 10 milliárd dollárt fektet be a dél-afrikai gazdaságba, sok szempontból elültette a magot, és ez a mag kicsírázott, és eddig egymilliárd dollárt fektettek be Dél-Afrikában az ACWA Power nevű vállalaton keresztül.” – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató