2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bloomberg: az EU nem tudott megállapodni az ársapkáról

Az EU tartózkodni fog attól, hogy azonnal árkorlátozást vezessen be a földgázra – jelentette kedden a Bloomberg az Európai Bizottság javaslattervezetére hivatkozva.



A hírportál szerint a javaslat olyan intézkedéseket sorol fel, amelyek célja a régió ingatag energiapiacának enyhítése és az energiaválság kezelése.

“ITT A PILLANAT, HOGY CSELEKEDJÜNK, ERRE A TÉLRE ÉS AZON TÚL IS… A JELENLEGI HELYZET GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI NEHÉZSÉGEKET OKOZ, SÚLYOS TERHET RÓVA A POLGÁROKRA ÉS A GAZDASÁGRA. AZ EMELKEDŐ ENERGIAKÖLTSÉGEK A POLGÁROK VÁSÁRLÓEREJÉNEK CSÖKKENÉSÉHEZ ÉS A VÁLLALATOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK CSÖKKENÉSÉHEZ VEZETNEK” – ÁLL A TERVEZETBEN, AMELYET A BLOOMBERG IDÉZ.

A csomag a hírek szerint módot kínál majd az uniós országoknak arra, hogy a magas energiaköltségek vállalatokra és háztartásokra gyakorolt hatását állami támogatással kezeljék, akár 40 milliárd euró értékben a blokk kohéziós alapjából.

A tagállamoknak egy közös beszerzési platformot is felajánlanak, amely összehangolná a gáztartalékok feltöltését. Az államoknak közösen kellene annyi gázt vásárolniuk, hogy tárolóik legalább 15%-át feltöltsék, az energetikai cégek pedig európai konzorciumot hozhatnának létre a hosszú távú szerződésekről szóló tárgyalásokhoz.

A tervezet azt is javasolja, hogy a holland TTF kereskedelmi központban lebonyolított tranzakciókat árkorlátozással szabályozzák, de csak “végső esetben” és a nemzeti kormányok engedélyével.

A gázár-ingadozás megfékezését célzó másik eszköz az lenne, hogy a kereskedési központok számára előírnák, hogy a villamos energia és a gáz esetében “ideiglenes napon belüli volatilitás-kezelési mechanizmust” indítsanak.

A javaslattervezetet a hírek szerint az uniós vezetők október 20-21-i csúcstalálkozójukon vitatják meg, míg a konkrétumokat az energiaügyi miniszterek jövő heti luxembourgi találkozójukon fogják jóváhagyni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató