2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Cseh EU-miniszter: „Még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről”

Mikulas Bek szerint magyar részről van probléma, „az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs”.

Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország Európa-ügyi minisztere interjút adott az RTL-nek. A tárcavezető arról beszélt, ha nem sikerül megegyezni a befagyasztott uniós pénzekről, tovább romolhat a viszony az Orbán-kormánnyal.

A miniszter úgy véli, Magyarország és a többi uniós tagállam közötti feszültség évek óta egyre nő. Mint fogalmazott: „Még mindig van visszaút, még van lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések”. Mikulas Bek szerint jó esélye van annak, hogy az év vége előtt megszülessen a megállapodás az uniós forrásokról.

Tartanak Magyarország uniós kilépésétől

A miniszter kifejtette, nagyon reméli, hogy végül megkapjuk az uniós forrásokat. „Ha Magyarország és az Európai Unió többi tagállama között tovább mélyülne a konfliktus, az tovább erősíthetné az ország eltávolodását a közösségtől” – mondta Bek.

A cseh miniszter nem szeretné, ha mindennek az uniós kilépés lenne a vége. Szerinte ez ellentétes lenne az EU érdekeivel is.

A küszöbén állunk annak, hogy negatív fejlemények történjenek, ez teljesen világos.

Annak örülnék, ha enyhülne a feszültség” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: ha az uniós forrásokról nem sikerül megegyezni, szerinte eszkalálódhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan nincs visszatérés.

Arra a kérdésre, hogy kinek van nagyobb felelőssége az előállt helyzetben azt válaszolta: „Teljesen egyértelműen a magyar kormánynak!

Magyar részről van probléma, az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs
– szögezte le Bek.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató