2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Botrány Jászberényben: A jobbikos polgármester náci-himnusszal köszöntötte a német vendégeit

„Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a városházán”

– osztotta meg a hírt Facebook-oldalán szerdán dr. Gedei József, DK-s önkormányzati képviselő.

Mint írta, a helyi városvezetés képviseletében Budai Lóránt jobbikos polgármester és Balogh Béla MSZP-s alpolgármester a német himnusz helyett a nácik dalszövegével, a

„Deutschland, Deutschland über alles” (Németország mind felett)

lejátszásával köszöntötték Jászberény német testvérvárosa, Vechta polgármesterét és a kíséretében lévő német delegációt kedden.

Az ünnepséget eredetileg azért rendezték, hogy Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjjal ismerjék el Andreas Michalowskinak a testvérvárosi kapcsolatokért végzett önzetlen munkájat.

– Úgy vélem, az eset egy nagyon komoly városdiplomáciai hiba – mondta dr. Gedei József. 

– A műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, majd arra szólított fel, hogy énekeljük el a két ország nemzeti himnuszát. A magyar eléneklése után azonban nem a hivatalos német himnusz csendült fel... – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, a vendégküldöttség egyik tagja ekkor előrement, és intett, hogy hagyják abba a dalt.

Budai Lórántnak, a város polgármesterének még a testét is náci jelképek díszítették korábban, csak átvarratta magát, mióta a baloldallal kokettál... illetve Hitlertől és Szálasitól is szeretett idézgetni a közösségi oldalakon.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató