2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hernádi Zsolt: Az eddigi világ ahogy ismertük, már nem fog visszatérni

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is előadást tartott a A Budapest Economic Forum 2022 első szekciójában „A jövő energiája, az energia jövője” témakörben – számolt be a Portfolio.

A  vezérigazgatót beszédében hangsúlyozta, hogy „a politika átvette az irányítást és a kormányok döntései irányítják a gazdaságot nem pedig üzleti döntések, ami mentén egyre élesebben kirajzolódik az USA és a Kína vezetésével kialakult kétpólusú világrend”. 

„Európa húzza a rövidet ebben a játékban”

Hernádi szerint „Európa húzza a rövidet ebben a »játékban« az orosz energiafüggősége miatt, és ha fenn szeretnénk tartani az energiabiztonságot és a győztes oldalon szeretnénk kikötni a kétpólusú rendszerben, ahhoz elengedhetetlen lenne, hogy visszatérjünk a józan ész politikájához”. 

”Azaz ne csak a geopolitika, de az üzleti racionalitás is helyet kapjon annál az asztalnál, ahol a hosszú távú, meghatározó döntéseket hozzák” – magyarázta a cégvezér.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy még egy jó ideig arra kell számítani, hogy „a politika és a geopolitika ördögszekerén utazik az üzlet, a hosszú távú gazdasági döntéseket rövid távú politikai érdekek irányítják”,  és ez nem megfelelő Hernádi Zsolt szerint.

„Az eddigi világ ahogy ismertük, már nem fog visszatérni”

„El kell szakadnunk attól a képzettől, hogy az energia olcsó” – folytatta, majd hozzátette, hogy „ez egy fájdalmas és hosszú folyamat lesz, ami a termelő társaságoktól a lakosságig mindenkit érinteni” – tekintett a jövőbe A Mol-csoport vezérigazgatója.

 Hernádi érintette előadása során az Északi Áramlat felrobbantását is. Elmondta, hogy „az eddigi világ ahogy ismertük, már nem fog visszatérni”, és hosszú távú hatásai lesznek a világgazdaságra a koronavírus-válságnak, a kétpólusú rendszer kialakulásának, az energiaválságnak és a háborúnak egyaránt.

„A globalizációs integráció lelassult, vagy éppen szétesőben van”
– jegyezte meg.

Hernádi ehhez kapcsolódóan arról is beszélt, hogy „a háború nyomán Oroszország Kínához sodródik ebben az új rendszerben,ez súlyos gondokat fog okozni Európában” – írta a Portfolio.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató