2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin bejelentette a hadiállapot bevezetését Oroszország új területein

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács ülésén bejelentette, hogy a Luhanszki Népköztársaságban, a Donyecki Népköztársaságban, a Herszon és a Zaporizzsjai területen statáriumot vezettek be.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy ezekben a régiókban mind ilyen rendszer volt, mielőtt visszatértek volna Oroszországhoz.

"Most ezt a rendszert az orosz jogszabályok keretein belül kell hivatalossá tennünk. Ezért aláírtam egy rendeletet, amely statáriumot rendel el az Orosz Föderáció e négy régiójában. Ezt azonnal elküldjük a Szövetségi Tanácsnak jóváhagyásra" - mondta az elnök.

Az orosz vezető megjegyezte, hogy a kijevi rezsim nem volt hajlandó elismerni e régiók lakóinak választását, és elutasított minden tárgyalási javaslatot.

"A neonácik szemenszedett terrorista módszereket alkalmaznak: lakások és közművek szabotálása, merényletek a helyi hatóságok képviselői ellen"

- tette hozzá Putyin.



A dokumentum szerint a hadiállapot éjfélkor lép életbe.

Korábban Volodimir Saldo, a Herszon régió megbízott kormányzója azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívára gyűjtik össze erőiket, az orosz csapatok pedig csoportot alakítottak annak visszaverésére. A régió lakosainak biztonsága érdekében úgy döntöttek, hogy a Dnyeper bal partjára költöztetik őket.

Előző nap a különleges művelet térségében állomásozó egyesített csapatcsoport parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok azt mondta, hogy a hírszerzési adatok arra utalnak, hogy a kijevi rezsim tiltott harci módszereket alkalmazhat Herszon közelében, és hogy az Ukrán Fegyveres Erők tömeges rakétacsapást készít elő a Kakhovszka gátja ellen, valamint válogatás nélkül lövi majd a regionális központot.

Ugyanakkor az orosz csapatok sikeresen visszaverték az ukrán fegyveres erők legutóbbi offenzíváit a front ezen szakaszán.

Az ukrán csapatok naponta lövik a donyecki és luhanszki népköztársaságok városait is, és erre a célra aktívan használják például a 155 milliméter kaliberű tüzérséget. Előrenyomulási kísérleteik itt is kudarcba fulladnak, és súlyos veszteségek kísérik őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató