2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Törökország titokban kifejlesztett ballisztikus rakétát tesztel

Törökország kedden a Fekete-tenger felett tesztelt egy ballisztikus rakétát, amely a török média beszámolói szerint legalább 560 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

A CNN Turk és az A Haber török médiumok bemutatták a Tayfun nevű rakéta kilövéséről készült videót, amelyet nyilvánvalóan egy mobil platformról lőttek ki Rize kikötőváros közelében.



A keddi tesztelés a Bloombergnek nyilatkozó források szerint az országban kifejlesztett ilyen hazai gyártású fegyverek közül a legmesszebbre jutott.

Törökország már évek óta dolgozik a titkos rakétaprojekten - mondták a Bloombergnek a források, de további részleteket nem árultak el.

Eddig a legnagyobb hatótávolságú rakétarendszer, amellyel Törökország rendelkezik, a Bora taktikai ballisztikus rakéta volt, amelyet a török Roketsan vállalat fejlesztett ki. Exportált változata a Khan nevet viseli, amelynek hatótávolsága legalább 80 km, maximális hatótávolsága pedig 280 km. Ezt 2017 májusában tesztelték és állították szolgálatba. A nagyobb hatótávolságú Bora-2 változat fejlesztés alatt áll.

Törökország növekvő védelmi ipara Recep Tayyip Erdogan elnök magabiztos külpolitikájának egyik sarokköve az elmúlt években. Erdogan januárban azt mondta, hogy Törökország célja, hogy teljesen függetlenné váljon a katonai felszerelések és rendszerek fejlesztése és gyártása terén - jelentette a Hurriyet Daily News.

Törökország csökkentette a fegyverimporttól való függőségét, a 2016-2020 közötti ötéves időszakban 59 százalékkal csökkentve azt a 2011-2015 közötti időszakhoz képest. A SIPRI Arms Transfers Database adatbázisa szerint Törökország a 2017-21-es időszakban a 12. legnagyobb hagyományos fegyverek exportőre volt a világon, ami 31%-os növekedést jelent a 2012-16-os időszakhoz képest.

Legnagyobb vásárlói Türkmenisztán (a török export 16%-a), Omán (16%) és Katar (14%) voltak. A főbb hagyományos fegyverek török exportja főként páncélozott járművekből, hajókból és rakétákból áll. Az elmúlt években Törökország a fegyveres drónok nemzetközi piacának egyik fő szereplőjévé vált, leginkább a Bayraktar TB2-vel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató