2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A két pedagógus-szakszervezet felszólította Orbánt, azonnal hívja össze a sztrájkbizottságot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete nyílt levélben szólította fel ismét Orbán Viktort a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására.

„2022-október 7-én PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága kezdeményezte az Önnek írt nyílt levelében – a sztrájkról szóló törvény alapján –, hogy járjon közbe a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívásában. Levelünkre mindeddig nem kaptunk választ, holott a sztrájktörvény a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő. Álláspontunk szerint ezt a kormányoldal megsérti, mivel hónapokig nem hajlandó a határozatlan idejű sztrájk alatt a szakszervezetekkel egyeztetni” – írják a levélben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a PDSZ szerint augusztus 30-án azt ígérte a szakszervezetnek, hogy amennyiben Brüsszelből érkezik válasz, öt napon belül összehívja a szakszervezeteket, és azonnali egyeztetést kezdeményez, ez azonban nem történt meg.

„A béremelésről szóló követelésünkről, az ezzel kapcsolatos ígéretről csak a Kormányinfón 2022. október 13-án tet bejelentésből szereztünk tudomást – írja a szakszervezet. – Véleményünk szerint a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a Kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.”

A PDSZ arra kéri a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen az ügyben, illetve kezdeményezték kormánybiztos kinevezését is, mert az oktatás
válságos állapota szerintük ezt indokolja, de a PDSZ szerint erre sem érkezett válasz az illetékesektől.

A következő egységes, országos sztrájknap, amit a PDSZ és a PSZ együtt meghirdet, október 27-én lesz. Október 20-án, 16 óráig kell majd ehhez jelentkezni az intézményvezetőnél a tanároknak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató