2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Véget érhet az USA támogatása Ukrajnának, ha a republikánusok nyernek a félidős választásokon

Megszűnhet a Washington által Ukrajnának nyújtott kiterjedt támogatás, ha a november 8-i félidős választásokon a Republikánus Párt kerül a Kongresszus élére – jelentette az Axios.

Még Vlagyimir Putyin legkeményebb republikánus kritikusai is elismerik, hogy “érezhető elmozdulás történt a Kijevnek nyújtott segítséggel kapcsolatos egykori széleskörű kétpárti konszenzustól” – jelentette szerdán a hírportál.

Don Bacon republikánus képviselő szintén azt mondta, hogy “észrevette” az Ukrajna iránti támogatás csökkenését.

“KICSIT LÁTSZIK A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN, ÉS NÉHÁNY KÉPVISELŐNK ESETÉBEN IS” – MONDTA.

Bacon kollégája, Kelly Armstrong az Axiosnak elmondta, hogy a hangulatváltás valószínűleg azoknak a visszajelzéseknek az eredménye, amelyeket a törvényhozók a választóiktól kaptak.

“AMIKOR AZ EMBEREK AZT LÁTJÁK, HOGY AZ ÉLELMISZERÁRAK 13%-KAL EMELKEDNEK; AZ ENERGIA- ÉS KÖZÜZEMI SZÁMLÁK MEGDUPLÁZÓDNAK… HA EGY HATÁR MENTI KÖZÖSSÉGBEN ÉLSZ, ÉS MIGRÁNSOK ÉS FENTANIL ÁRASZTANAK EL, AKKOR UKRAJNA A LEGTÁVOLABB ÁLL A GONDOLATAIDTÓL” – MUTATOTT RÁ.

A honlap idézett egy magas rangú képviselőházi republikánust is, aki azt állította, hogy “a [májusi] 40 milliárd dolláros segélycsomag után sok republikánus azt mondta: “Ez volt az utolsó alkalom, hogy támogatom Ukrajna finanszírozását”.”

Az Axiosnak adott kommentárjában Jim Banks képviselő, aki a Republikánus Tanulmányozási Bizottság (RSC) elnöke, rámutatott, hogy pártja a félidős választások után belpolitikai kérdésekre fog összpontosítani.

“Az RSC úgy véli, hogy nem lehet külföldön vezetni, ha otthon ennyire gyengék vagyunk. Az új többségben lévő GOP-programunknak biztosítania kell saját határainkat, és az energiaköltségek és az infláció kezelésével talpra kell állítanunk Amerikát” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja McCarthy megjegyzéseit, a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre ragaszkodott ahhoz, hogy a Biden-kormányzat “továbbra is együtt fog működni a Kongresszussal, ahogy az elmúlt hónapokban is tettük, ezekben az erőfeszítésekben, és támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges”. Jean-Pierre emlékeztetett arra, hogy ez egy “kötelezettségvállalás” volt, amelyet Joe Biden tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

Az Egyesült Államok Kijev legnagyobb támogatója az Oroszországgal fennálló konfliktus február végi kirobbanása óta, több mint 16,8 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Kijevnek, beleértve olyan fegyvereket, mint a HIMARS többszörös rakétavetők, M777-es tarackok és harci drónok.

Moszkva elítéli ezeket a fegyverszállításokat, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató