2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij tanácsadója: Hónapokra áram és hő nélkül maradhat Ukrajna

Hónapokra áram és hő nélkül maradhat Ukrajna az energetikai infrastruktúra létesítményeit ért orosz támadások miatt – mondta Alekszej Aresztovics, Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

„Elképzelhető, hogy olyan helyzettel kell szembenéznünk, amikor hetekig, sőt hónapokig vagy nagy korlátozások nélkül leszünk víz, fény és hő nélkül”

– közölte Aresztovics.

A tanácsadó szerint Ukrajna területén 1,8 ezer településen már le van választva a víz-, hő- és áramszolgáltatás.

Zelenszkij tanácsadója az 1990-es évek tapasztalatainak felidézését sürgette. "Még mindig megvan az emberek nagy része, akik emlékeznek az 1990-es évekre, és tudják, hogyan kell túlélni nulla elemmel... Ülni fogunk és vödrökben vizet fogunk inni víztartályokból és palackokból, és sátrakat építünk gyertyákkal, hogy melegen tartsuk magunkat" - tette hozzá.

Csütörtökön az Ukrenergo bejelentette, hogy ideiglenes áramszüneteket vezetnek be Ukrajna Harkovi, Poltavai és Szumi régióiban, valamint néhány központi régióban.

Az orosz fegyveres erők október 10-én, két nappal a krími híd elleni terrortámadás után, amely mögött az orosz hatóságok szerint az ukrán különleges szolgálatok állnak, csapásokat mértek az ukrán infrastruktúrára. Mint Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, a híd elleni merénylettel Kijev a legundorítóbb terrorista csoportokkal tette magát egy szintre, és "egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket megválaszolatlanul hagyni".

A támadások országszerte, Harkovtól és Kijevtől Lvivig és Ivano-Frankivszkig energetikai, védelmi, katonai és kommunikációs létesítményeket értek, széles körű áramkimaradásokat okozva.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató