2022. december 06. - Miklós
EUR : 409.36
USD : 387.65
Időjárás ikon

Orbán: Sikerült elhárítanunk a veszélyt, kiharcoltunk egy fair megállapodást

Megállapodás született abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. 

Hajnali kettőkor jelentkezett be Facebook-oldalán Orbán Viktor. Ekkor ért véget az EU-csúcs első napja. Mint a miniszterelnök írta:a legfontosabb kérdést, az energia kérdését sikerült lezárni.

„A bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk” – közölte a miniszterelnök.

A továbbiakból kiderült, a megállapodás a májusi olajmegállapodáshoz hasonló mentességeket jelent Magyarország számára: megállapodás született abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában,

az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. 

Továbbá azt is sikerült elérni, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. „Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” – írta Orbán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató