2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Azonnali 45 százalékos béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete

Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! címmel közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton, amely a hétvégén tartja XXXIV. kongresszusát Hajdúszoboszlón.

A tízpontos dokumentum szerint a PSZ követeli, hogy a kormány és a parlament „állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”, és azt is, hogy a kormány

azonnal emelje a pedagógusok bérét, első lépcsőben 45 százalékkal.

Önálló oktatási minisztérium felállítását is követelik

, és azt is, hogy a kormány rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Azt is követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A követelések része a központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása is - szerintük.

Az MSZP és DK-közeli pedagógus szakszervezet a napokban nyílt levélben is felszólította Orbán Viktort a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató