2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Folytatja az árstopokat a kormány, november 15-től jön a kamatstop a kkv-k hiteleire- Élő közvetítés

Mint arról tegnap portálunk is beszámolt: fontos gazdasági bejelentéssel készült a kormány szombatra.

A sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartják, ám a 11:30-kor kezdődő eseményen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen lesz.

Élő videó:

 


Percrő-percre közvetítésünk

Gulyás: Nem avatkozunk bele abba, hogy a Klebelsberg Központ mire, hogy reagál

Gulyás Gergely szerint a kormány, és az ő személyes véleménye sem változott abban, hogy a jogszabályokat mindenkinek tartania, azaz a pedagógusok polgári engedetlenségét törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartják, de állítása szerint a minisztériumi felügyelet alatt álló Klebelsberg Központ reakciójába, azaz a tanári kirúgásokba nem szóltak bele.

Szeptemberben az ellenzéki pártok hathatós segítségével tüntetési hullám indult el.

Mint ismert, a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert azok többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Ők szinte már a kormányt akarták buktatni, túltolták nagyon.

Gulyás: Drukkoljunk a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy el tudja látni a feladatát

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy, a fővárosi tömegközlekedést érintő, az energiaárak növekedése folytán fennálló problémákat érintő kérdésre válaszolta ezt, hozzátéve, hogy nem akarják elvenni az önkormányzatok jogköreit, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig elsődleges feladata a közszolgáltatások, így a tömegközlekedés biztosítása is.

A miniszter az idevágó kérdéssornál elmondta a véleményét Kamu Geriékről:

autóval úgyis lehetetlen közlekedni Budapesten...

 

Gulyás szerint az amerikai nagykövetségnek az lenne a dolga, hogy a lehető legjobb kapcsolatot ápolja a fogadó országgal

Gulyás Gergely szerint a kormány a bécsi egyezmény szerint jár el a diplomáciai kapcsolatokban, ami a diplomaták, nagykövetek dolgaként azt jelöli meg, hogy a lehető legjobb kapcsolatot ápolják a fogadó országgal.

A miniszter így reagált a budapesti amerikai nagykövetség által közzétett kvízt érintő kérdésre, amire a HírTV zseniálisan válaszolt.

Megírtuk:

„Az elmúlt hetekben egyes vezető magyar kormányzati szereplők és a kormány által finanszírozott kommentátorok durva Nyugat- és Amerika-ellenes nyilatkozatokat tettek. Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek. Az orosz agresszió mindannyiunkat fenyeget, össze kell tartanunk, nem pedig széthúznunk!”

– üzente a Twitteren a budapesti amerikai nagykövetség, és egy kis videóval illusztrálták, pontosan mire gondolnak.

Gulyás Gergely szerint a magyar kormány nem kritizálja partnereit, így az Egyesült Államokat sem, egyszerűen csak kimondja, amikor az USA például önérdekeket érvényesít.

Nagy Márton: Jó esély van az egy számjegyű inflációra jövő év végére

Hogy tudja elintézni a kormány, hogy az inflációt megfelezzék, ahogy azt Orbán Viktor mondta? Milyen csodafegyverük van? – kérdezte az ATV Nagy Mártont.

A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy az infláció egy rossz dolog, küzdeni kell ellene, ezért is mondta miniszterelnök úr, hogy meg kell törni. „Meg kell felezni”, pontosított az ATV riportere.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban. Várhatóan úgy alakul majd, hogy magas infláció az év elején, alacsony az év végén. Nagy Márton szerint jó esély van rá, hogy akár egy számjegyű is legyen az év végére.

A jegybank keményen harcol az infláció ellen, a kormány is, az árstopok sem véletlenül kerültek bevezetésre. 

Már most olyan a migrációs nyomás, mint 2015-ben

A kormány több tagja is beszélt már egy várható élelmezési válságról Afrikában: számít-e a kormány a jelenleginél is nagyobb migrációs nyomásra, kérdezte a TV2.

Igen, de már most is ott vagyunk, ahol 2015-ben voltunk. A problémát elfedi kissé a háború, de attól ez még létező helyzet - mondta Gulyás.

Elfogadhatatlannak tartja Gulyás az ukránok részéről a a turulszobor eltávolítását a munkácsi vár bástyájáról

Egyértelműen magyarellenesnek, és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésével ellentétesnek tartja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ledöntötték a turulszobrot a munkácsi várról.

Mint ismert, a Turul helyére a tervek szerint Ukrajna szigonyos címere kerül.

Szentkirályi Alexandra: A probléma nem a plakátokkal van, hanem a szankciókkal van

Humanitárius és gazdasági katasztrófát is jelent az Ukrajnában zajló háború, utóbbi a brüsszeli szankciók miatt jelent veszélyt Magyarország számára, mondta a kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy ízlésesnek tartja-e ő személyesen, hogy miközben a szomszédos országban civilekre is bombákat dobnak, addig itthon a kormány bombával illusztrál egy gazdasági döntést.

Szentkirályi szerint nincs ezzel gond, adekvátnak tartja ezt az ábrázolást, és személyesen is egyetért azzal, amit a kormány ebben az ügyben kommunikál.

Korábban a kormányinfó kezdetén a szankciókat bombaként ábrázoló plakátokról Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy a szankciók bombaként hatott,

„felrobbantotta az energiaárakat, a plakátok jól leírják a valóságot sajnos”.

Gulyás: A pedagógus szakszervezeteknek nem a baloldallal kellene együttműködni

A baloldal kampányához igazodva működnek a pedagógus szakszerveztek, az első az lenne, hogy a kormánypártokkal próbáljanak együttműködni, nem azokkal, akik épp a béremelés ellen dolgoznak, mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tárgyal-e velük, azt felelte, hogy van a kormánynak illetékes minisztériuma, és jogszabályok is kötelezik őket erre, ő múlt héten a Nemzeti Pedagóguskar elnökével találkozott.

Október 31-ig lehet bejelenteni a napelemigényeket

Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.

Gulyás Gergely Emmanuel Macronnak: Jó reggelt kívánunk!

A miniszter a francia elnök azon kijelentésére reagált, miszerint aggályos, hogy az Egyesült Államok drágán – akár négyszeres áron – kínálja az energiát Európának a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A francia elnök azt mondta, az Egyesült Államok belföldi áraihoz képest négyszeres áron érkezik cseppfolyós gáz Európába.

Gulyás szerint nem vitatják a szerzői jogait ennek a kijelentésnek, de a magyar kormány már régóta ugyanezt kifogásolja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató