2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója

Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull nevű energiaital cég osztrák alapítója és társtulajdonosa. A Bild információi szerint a cég alkalmazottait levélben tájékoztatták szombaton a tulajdonos haláláról. A hírt később a Red Bull saját portálja, a Speedweek is megerősítette. Mateschitz 78 éves volt, hosszú betegség után hunyt el.Fiatalon marketingesként dolgozott az Unilevernél és a Blendax nevű német kozmetikai cégnél. Utazásai során fedezte fel Krating Daeng-et, amelyből később a Red Bull lett. 1984-ben alapította meg a Red Bull GmbH-t, majd három évvel később thai partnerekkel dobták piacra a Red Bull nevű energiaitalt Ausztriában.
 
Az osztrák milliárdos 2004-ben megvette a Jaguar Forma–1-es csapatát, amit később átneveztek Red Bull Racing-re. Hamar sikeres lett a csapat, Sebastian Vettellel 2010-2013 között négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet is bezsebeltek, az utóbbi két évben pedig Max Verstappen szerezte meg a Red Bull Racing ötödik és hatodik egyéni világbajnoki címét. Mateschitz Forma–1-es pályát is vett, a korábbi Formula A1-Ring Red Bull Ring néven nyitott meg nyolc éve.

A Forma–1 mellett az osztrák üzletembernek NASCAR- és hoki csapata, valamint több fociklubja is volt. Megvásárolta az osztrák SV Austria Salzburg labdarúgó klubot és a MetroStars nevű amerikai klubot. Előbbiből lett az FC Red Bull Salzburg, míg utóbbiból a New York Red Bulls. Később Brazíliában alapított a cég fociklubot, majd 2009-ben megvette a német ötödosztályban szereplő SSV Märkänstadt csapatát, amit átneveztek RB Leipzigre. Itt játszik ma Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán.

Mateschitz vagyonát 25,4 milliárd amerikai dollárra becsülték, a cégében 49 százalékos tulajdonrésze volt. Soha nem házasodott meg, de született egy fia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató