2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy kaliforniai bíróság szerint jogszerűen utasította vissza meleg megrendelői kérését egy cukrász

Jogában állt megtagadnia a bakersfieldi Tastries Bakery tulajdonosának megrendelője kérését, hogy egy meleg esküvőre készítsen tortát, döntött a kaliforniai Kern megye felsőbb bírósága a múlt pénteken. Cathy Miller, a cukrászda tulajdonosa vallási meggyőződésére hivatkozva utasította vissza a megrendelést. Az ügyben a tisztességes lakhatási és munkafeltételekért felelős kaliforniai minisztérium nyújtott be keresetet Miller ellen az alapján, hogy jogértelmezésük szerint Miller diszkriminálta a meleg párt, ezzel megsértette a polgári jogokról szóló kaliforniai törvényt.

Miller védője viszont azzal érvelt, hogy a cukrász csak a véleménynyilvánítás alkotmányban garantált jogát gyakorolta, amikor keresztény meggyőződésére hivatkozva visszautasította a megrendelést. Az ügyvéd szerint védence alkotmányos jogai felülírják a diszkriminációellenes törvény előírásait. Eric Bradshaw bíró elfogadta az érvelést, döntése szerint Miller jogszerűen járt el.

A Miller védelmét ingyenesen vállaló konzervatív jogásztársaság, a Mórus Tamás Társaság a szólásszabadság diadalaként ünnepelte az ítéletet. Miller pedig azzal kommentálta a döntést, hogy reményei szerint "a jövőben közösen fejlődhetünk majd a közösségünkben, mert mindannyiunknak meg kell értenie, hogy nem erőltethetjük rá nézeteinket senki másra".

A felperes kaliforniai minisztérium szóvivője egyelőre csak annyit közölt, hogy értesültek a bíróság határozatáról, de még nem döntöttek a további lépésekről. Eileen és Mireya Rodriguez-Del Rio, az ügyben érintett házaspár arra számít, hogy meg fogják fellebbezni a döntést. "Természetesen csalódottak vagyunk" - nyilatkozta Eileen Rodriguez-Del Rio a Bakersfield Californian helyi lapnak.

(The Guardian)

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató