2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nádas Péter: Orbán Magyarországa egyfajta maffiaállam

Magyarország helyzetéről adott interjút a Neue Zürcher Zeitungnak Nádas Péter Orbán-fóbiás, balliberális író.


"Úgy tűnik, a felvilágosodás nem működik. Antropológiai Szempontból valószínűleg nem fedi le az ember teljes szubsztanciáját" - mondta a Nédas nevű libsi. Szerinte Magyarország regresszív szakaszba lépett történelmében, "Ez visszavezet minket egy autoriter rezsimhez, amelyet azonban demokratikusan választottak meg" - mondta.

A kérdésre, hogy Orbán Viktor diktátor-e, tagadólag válaszolt. "Ez autokrácia. Ő a párt" - mondta, de szerinte az orbáni pártrendszer eltér a korábbi magyar egypártrendszertől, mert azokat "a szürke eminenciások jellemezték".

"Szürke, alaktalan emberek voltak. A Fidesznél, Orbán pártjánál nincsenek profil nélküli emberek, hanem érdekekkel rendelkező emberek vannak. Zürichben, Berlinben és New Yorkban ezt nem értik. Moszkvában megértik" - mondta. A riporter kérdésére, hogy ez úgy hangzik, mint egy maffia, igennel válaszolt. "Igen ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon erősen kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához" - tette hozzá Nádas. 
 
Nádas szerint Orbán nem emiatt Putyin támogatója. "A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. Miért volt itt Magyarország készenlétben? Ukrajna ellen harcolni? Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól" - vélekedett az író.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató