2023. március 25. - Irén, Írisz
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon15°10°

A német kormány tervei szerint 18 év felett nemcsak fogyasztani, termeszteni is lehetne a kannabiszt

A holland mintától eltérő, saját módszert dolgozna ki a német kormány a kannabisz korlátok közötti legalizálására.

Nem minősítené többé illegális drognak a kannabiszt a német szövetségi kormány, és szigorú szabályozás alá venné a pszichoaktív szer piacát

– jelentette be Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

A tervezett szabályozás alapelveit ismertető tájékoztatóján a miniszter elmondta, hogy a kannabisz illegális kábítószerként kezelésén, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltásán alapuló hozzáállás "kudarcos", mert egyre inkább növekszik a fogyasztás, bővül a feketepiac, és emelkedik a szer hatóanyagtartalma.

Ezért új megoldásokra van szükség – fejtette ki a miniszter, kiemelve, hogy a holland mintát nem lehet követni, mert az egyesíti a liberális szabályozás összes hátrányát. Hangsúlyozta: a kormány célja nem a fogyasztás további növelése, hanem a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése és a feketepiac visszaszorítása. Ezért a tervek szerint szigorú korlátok és állami felügyelet mellett engedélyezik a szer előállítását, forgalmazását és fogyasztását.

Első lépésként egyeztetést kezdenek az Európai Bizottsággal, hogy feltárják, megfelelnek-e a német elképzelések az európai uniós és egyéb nemzetközi előírásoknak. Második lépésként a tapasztalatok alapján jogszabálytervezetet készítenek, amelyet a törvényhozás elé terjesztenek – ismertette a miniszter.A fogyasztást 18 éven felülieknek engedélyezhetik, ők legfeljebb 20 és 30 gramm közötti mennyiséget vásárolhatnak és birtokolhatnak, és saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetnek.
Mérlegelik, hogy a 18-21 éves korosztály számára felső határt vezessenek be a hatóanyag-tartalomra – tette hozzá Karl Lauterbach. Mint mondta, erre azért lehet szükség, mert a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga – a tetrahydrocannabinol (THC) – anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.

A kannabisz üzleti alapú előállítását engedélyhez kötik, és a növény termesztésétől kezdve a feldolgozáson, raktározáson és szállításon keresztül a nagy-, illetve kiskereskedelmi értékesítésig a teljes láncolatot hatósági ellenőrzés alá veszik. A kiskereskedelmi forgalmazás korhatár-ellenőrzéssel történhet, méghozzá kizárólag a hatósági engedéllyel rendelkező szaküzletekben és szükség esetén gyógyszertárakban. A tervek szerint az árusítóhelyeken nem engedélyezik a fogyasztást.

A kannabisz reklámozását tiltják majd, és bevezetnek egy különleges jövedéki adót, az úgynevezett kannabiszadót - ismertette a miniszter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató