2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az orosz hírszerzés szerint az ukránok Csernobilra lőnének egy "álrakétát"

Kijev álrakétát készített a csernobili atomerőmű feletti "piszkos bombás" provokációhoz - írja a RIA Novosztyi.

A kijevi rezsim már befejezte egy "piszkos bomba" provokáció technikai előkészületeit:

az ukrán Juzsmas nevű rakétagyártó vállalat szakemberei egy rakétatestet készítettek, amelyet radioaktív anyaggal töltenek meg, majd állítólag a csernobili atomerőmű fölé lövik be, majd azt fogják állítani, hogy az orosz fegyveres erők nukleáris töltetet indítottak

- mondta a RIA Novosztyinak egy, a helyzetet jól ismerő forrás.

Pontosította, hogy ez az Iszkander-tipusú rakéta egy Tochka-U rakéta alapján készült.

"Miután a makettet "lelőtték", a kijevi hatóságok a nyugati és ukrán médiának meg akarják mutatni a makett darabjait és az állítólagos Iszkander rakéta elektronikájának elemeit, hogy meggyőzzék a nyugati közvéleményt Oroszország bűnösségéről" - mondta a forrás.

Az orosz védelmi miniszter nemrég azzal vádolta Ukrajnát, hogy piszkos bombát készül bevetni, a támadással pedig Moszkvát akarja vádolni. Szergej Sojgu mindezt a francia, a brit és az amerikai védelmi miniszterrel közölte, ők azonban visszautasították ezt. Sőt az amerikai külügyminiszter később azt közölte, hogy az ilyen bejelentésekkel Moszkva többnyire saját terveit szokta leplezni. Antony Blinken azokra a korábbi esetekre utalt, amikor az oroszok az ellenséget vádolták olyasmivel, amiket ők követtek el.

Mi az a "piszkos" bomba?

Ez egy hagyományos robbanószer és valamilyen sugárzó anyag keveréke. A bomba robbanását követően a radioaktív anyag szétszóródik, sugárbetegséggel fenyegetve az ott élőket, beszennyezve az ivóvizet és a termőföldeket, így akár évtizedekre is lakhatatlanná téve a területet. De egy nagyvárosban robbantva még súlyosabbak lehetnek a következmények.

A BBC az Amerikai Tudósok Szövetségére (Federation of American Scientists) hivatkozva azt írja, hogy egy olyan bomba, amely 9 gramm kobalt-60-at és 5 kilogramm TNT-t tartalmaz, ha Manhattan csücskén detonálna, akkor egész New Yorkot évtizedekre lakhatatlanná tenné.

Ennyi sugárzó anyagot pedig nem nehéz összeszedni, hiszen a kórházakban, a kutatóintézetekben számtalan berendezésben használnak radioaktív elemeket.

A piszkos bombák azonban nagyon megbízhatatlan fegyverek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató