2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Elfogyott a lendület: Pár tucat diák és tanár kínlódik az élőlánccal Budapesten

Diákmozgalmak szerveztek élőláncot Budapestre csütörtökre. Eközben országos pedagógussztrájk is indul, délután pedig több helyen is felvonulásokkal, demonstrációkkal tüntetnek szülők és diákok az oktatás helyzete miatt.

Pedagógusokat, diákokat és szülőket is vártak az Egységes Diákfront a csütörtöki Élőlánc a pedagógusokért elnevezésű demonstrációra, amelyet Budapesten a Nagykörút pesti és budai gyűrűjében szerveznek 7:45-től 8:45-ig. A szervezők az egyes fővárosi tankerületekhez tartozó iskolák között felosztották a körút egyes szakaszait, a résztvevők ezeken a helyszíneken állnak majd össze élőlánccá. De nagyon kevesen vannak. 

Az Egyesült Diákfront, a noÁr, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék reggel fél nyolckor a Margit híd budai hídfőjénél tartanak sajtótájékoztatót. Ezután kezdődik majd az élőlánc-akció. 

Ezzel egyidőben még pár iskolában sztrájkolni fognak a pedagógusok, majd délután az ország több városában is tartanak demonstrációkat a pedagógusok melletti kiállásként.

A megmozduláson Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja azt hazudta: több ezer pedagógus teszi le ma a munkát gördülő sztrájk vagy polgári engedetlenség keretében. Egyben az is kiderült, hogy a sztrájk következő napja november 18. lesz.

Helyszíni tudósítások szerint a Blaha Lujza téren és a Krisztina körúton is élőlánccal tiltakoztak a tanárok és a mellettük kiálló diákok. Nagyjából 50 ember.

Az ATV Híradó riportere a Petőfi híd budai hídfőjéről jelentkezett be nem sokkal 8 óra előtt. Beszámolója szerint itt ekkor pár tucatnyian beálltak a láncba, ezen a helyszínen főleg a Újbudai Széchenyi István Gimnáziumból, de a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemről is érkeztek résztvevők.

A Széchenyi Gimnáziumból érkezők az ATV-nek azt mondták: nem állnak meg az élőláncnál, egész napos polgári engedetlenségi akcióba kezdenek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató