2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Noár és a komcsi PDSZ őrjöng: „Hiába forrong az utca, Pintér és Orbán hallgat”

Közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtök reggel a pedagógus-szakszervezetek és civil szervezetek a Margit híd budai hídfőjénél, még az oktatásért szervezett élőlánc összekapcsolódása előtt.
 
Az eseményen Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott pedagógus arról beszélt, hogy nemcsak az oktatásban dolgozók állnak ki magukért és az értékeikért, hanem a szülők és a diákok is mellettük állnak, ahogy civilek és szakszervezetek is.

A napot kiemelkedőnek nevezte az oktatásügyi tiltakozássorozatban, mivel csütörtökre országos sztrájkot hirdettek az érdekképviseletek, több száz pedagógus pedig folytatja a polgári engedetlenséget is. „A sztrájkjogunkat nem állították még helyre, van még miért polgári engedetlennek lenni” – magyarázta Törley.

A pedagógus arról is beszélt, hogy október eleje óta nem történt súlyos retorzió, nem rúgtak ki újabb tiltakozó tanárokat. Ez szerinte a mellettük álló szolidáris tömegnek és azoknak az intézményi és tankerületi szinten alulról, a pedagógusok, diákok és tanárok szintjén szerveződő csoportoknak köszönhető. „Ők gyakorlatilag megvédik a tiltakozókat” – fogalmazott.

Törley szerint folytatni kell a tiltakozást és a polgári engedetlenséget, mert

hiába forrong két hónapja az oktatási szféra és az utca, Pintér Sándor egy szót sem szól arról, ami miatt megszólítottuk, és hallgat Orbán Viktor is, az ország miniszterelnöke, akinek kötelessége lenne valamilyen módon reflektálni arra, ami itt most történik”.

Nem szabad feladni a pedagógus szerint, aki a polgári engedetlenséget tartja a legütőképesebbnek addig, amíg a pedagógusok vissza nem kapják a sztrájkjogukat.

Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója is felszólalt, amit így indokolt: „az oktatás helyzete, a pedagógusaink megbecsülése, a diákjaink jövője nem jobb- vagy baloldal kérdése, nem főváros vagy vidék kérdése, nem liberális vagy konzervatív gondolkodás kérdése, hanem közös nemzeti ügyünk”. Szerinte az elmúlt hetekben megmozdult tömegek már nemcsak az oktatás ügye, hanem az egészségügy, a szociális szféra és minden olyan társadalmi csoport mellett áll ki, amelyet a regnáló kormány cserbenhagy és semmibe vesz.

A polgári engedetlenség az új sztrájk”

– jelentette ki, amikor arról beszélt, hogy a pedagógusok sztrájkjogának elvételével az érdekérvényesítésnek ez a módja láthatatlanná vált. A polgári engedetlenség azonban látható, arra reagált a kormány, és érezhetően nem tud vele mit kezdeni. Szerinte ezért maradtak abba a kirúgások is. Úgy látja, hogy folytatni kell az ellenállást, és ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre is, majd arra kérte a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), hogy álljon a polgári engedetlenség mellé.



A közmédiát arra kérte, hogy tájékoztassa az embereket a közoktatás valós helyzetéről, „mert a mi adóforintjainkból a valóságot elhallgatni következményekkel jár, békés, de progresszív következményekkel”.

 

(HVG)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató