2023. február 07. - Rómeó, Tódor
EUR : 389.48
USD : 361.73
Időjárás ikon-7°

Odaragasztotta a fejét egy klímaaktivista egy világhírű Vermeer festményhez

A Leány gyöngy fülbevalóval című kép előtt akcióztak ketten, a festmény szerencsére nem sérült meg.

Most a leghíresebb Johannes Vermeer festménynél akcióztak a "klímaaktivisták", egyikük a Leány gyöngy fülbevalóval című kép üvegéhez ragasztotta a fejét a hágai múzeumban, míg a társa egy üveg festéket, vagy paradicsomlevet öntött rá – írja a Reuters.


A performanszhoz az is hozzátartozott, hogy az egyikük odaragasztotta a tenyerét a falhoz. Mindkét aktivista "Just Stop Oil" pólót viselt.

A csütörtökön az internetre felöltött videón az egyik férfi azt mondja: "Mit érez, amikor látja, hogy valami gyönyörű és felbecsülhetetlen értékű dolgot látszólag a szeme láttára pusztítanak el?"

A rendőrség három embert vett őrizetbe, szerencsére az üveggel borított remekmű – amit Észak Mona Lisájának is neveznek – nem sérült meg.

Nem ez az első eset, hogy "klímaaktivisták" világhírű festmények előtt tiltakoznak, két környezetvédő két hete paradicsomlevessel öntötte le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni Nemzeti Galériában. Mivel üveg védi a festményt, annak sem lett semmi baja, csak a kerete sérült meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató