2022. december 06. - Miklós
EUR : 409.36
USD : 387.65
Időjárás ikon

Pánik az EU-ban: Ha az USA kihátrál Ukrajna mögül, összedől minden mint a kártyavár

A Washington Post szerint egyre jobban aggasztja az Európai Unió döntéshozóit a novemberi, amerikai időközi választás, ugyanis ha a republikánusok valóban megszerzik a fölényes győzelmet, jelentősen visszafoghatják vagy akár meg is szüntethetik az Ukrajna iránti támogatást. 

Putyin a győzelem felé fordulhat a vereség kapujából 

– fogalmazott Tobias Ellwood, a brit parlament védelmi testületének elnöke. Németország eddig is sok esetben vonakodott támogatást küldeni Ukrajnának, ám ha az Egyesült Államok kihátrál, akkor nehéz folyamatok árán kell eldönteni, hogy merre fog haladni Ukrajna támogatása – mondta a lapnak egy Cathryn Culver-Ashbrook Bertelsmann Foundation, Németországgal foglalkozó elemző. 

Az Egyesült Államok kihátrálása miatt más országok is úgy dönthetnek, hogy visszafogják az Ukrajnának nyújtott támogatásokat – magyarázta Nathalie Tocci, az olasz Istituto Affari Internazionale elemzőház igazgatója.

Ez például Olaszország esetében különösen nagy kockázatot rejt, mert az ország élén egy euroszkeptikus, oroszbarát jobboldali pártokból álló koalíció áll. 

Ha az amerikai támogatás gyengül, a kártyavár összeomlik

– fogalmazott egy meg nem nevezett, EU-s tisztségviselő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató