2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Romlik az ukrán menekültekkel szembeni hozzáállás Európában

The Washington Post: az ukrán menekültekhez való hozzáállás Európában az ellenségeskedésig kezd romlani.



Az ukrán menekültekhez való hozzáállás Európában romlik, és egyes országokban ellenségesen bánnak velük - írja a The Washington Post című napilap.

A lap emlékeztet arra, hogy sok menekült még mindig speciális központokban, szállodákban és szállókban él. Petra Vyborilova cseh ingatlanügynök szerint eleinte az emberek hajlandóak voltak befogadni az ukránokat, de "a hozzáállásuk megváltozott".

"Bár az ukránok hajlandóak fizetni, sok bérbeadó ellenségesen kezeli őket. Sokan most azt gondolják, hogy az ukránoknak kiváltságaik vannak. Attól is félnek, hogy néhány hónap múlva hirtelen elmennek" - idézte a lap Vyborilovát.

Egy Katya nevű menekült megerősítette, hogy az ukránokkal szembeni hozzáállás megváltozott, sőt néha ellenségessé vált.

"A cseh gyerekek gyakran elzavarják a mi gyerekeinket a játszóterekről, mert ukránul beszélnek"

- állítja.

Az ukrán menekülteknek is gondot okoz a munkavállalás. A Kantar Puclic által végzett felmérések szerint a 16 év feletti ukránok körülbelül egyharmada tudott munkát találni az EU-ban. Lengyelországban a menekültek több mint fele dolgozik, de Franciaországban csak 15 százalékuk talált munkát.

Ugyanakkor mind a felmérések, mind a kormányzati adatok azt mutatják, hogy a foglalkoztatott ukránok közül sokan ideiglenesen dolgoznak, vagy olyan képesítéssel rendelkeznek, amely nem felel meg a pozíciónak. Lengyelországban például többnyire alacsony fizetésű ágazatokban dolgoznak, bár képzettségük gyakran sokkal magasabb.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató