2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ukrán sajtó: Ukrajna szövetségesei beszállhatnak a háborúba

Aggasztó hírek jelentek meg az ukrán médiában.

A Korrespondent számolt be arról, hogy az ukrán médiában egyre tovább terjednek a pletykák arról, hogy Ukrajna szövetségesei beszállhatnak a háborúba. Mint írták, nem a NATO-ról van szó kollektíve, hanem „Ukrajna egyes barátairól”.

Példának említették, hogy egy amerikai elit hadosztály már az ukrán határon van.

Három nappal ezelőtt a CBS News arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg 101. légideszant hadosztályát Európába vezényelték. Erre közel 80 év óta először került sor az Oroszország és az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség közötti feszültségek erőteljes növekedése közepette. Az egyik legelitebb amerikai légideszantos egység állítólag Romániában állomásozik, kevesebb mint 5 km-re az ukrán határtól.

A 101. légideszant hadosztály 4700 amerikai katonája jelenleg közös gyakorlaton vesz részt román kollégáival a román-ukrán határ közelében.

Edwin Matteiess ezredes, a 2. dandár harccsoport parancsnoka elmondta, hogy ő és csapatai az amerikai erők közül a legközelebb kerültek az ukrajnai harci műveletekhez. A maguk részéről megjegyezte, hogy „szorosan megfigyelték” az orosz csapatokat, „kiképzési célpontokat állítottak fel” és olyan gyakorlatokat hajtottak végre, amelyek „pontosan azt utánozzák, ami a háború alatt történik”.

Amerika bármikor be tud avatkozni

A lap idézi a korábbi CIA igazgató, David Petraues nyilatkozatát is, szerinte az amerikai hadsereg bármikor be tud lépni Ukrajna területére, ha az orosz megszállók „sokkoló és szörnyű” akciókra készülnek. Elmondása szerint Washingtonban erre a forgatókönyvre is készülnek.


 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató