2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

"Vegyenek gyertyákat!" – egész Kijev áram nélkül maradhat az éjszakai orosz támadások után

Az oroszoknak a kijevi régió energetikai infrastruktúrája ellen intézett éjszakai támadása következtében a régió energiaellátási helyzete jelentősen romlott – írja az RBK Ukrajina. A közösségi médiában felszólították a lakosságot, hogy vegyenek gyertyákat és termoszt.



“Éjszaka találat érte az egyik nagy energetikai létesítményt Ukrajna területén, emiatt nagy hiányunk van a központi régióban. Ez elsősorban Kijevet, Kijev régiót, valamint Zsitomir, Cserkaszi és Csernyihiv régiót érinti. Az ellenség megzavarta minden tervünket, amit elterveztünk” – jelentette ki Kirilo Timosenko, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

Timosenko szerint ezen a héten tervezték bevezetni a polgárok számára az áramkimaradások világos ütemezését. Az éjszakai támadás következtében azonban a fent említett régiókban és Kijevben vészhelyzeti áramkimaradások vannak, amelyek 4 óránál is hosszabbak lehetnek.

“Sajnos még nem tudjuk megjósolni, hogy hányszor és milyen címeken. Ma biztosan ki kell bírnunk. Tervezzük, hogy este vagy holnap reggel frissített információkkal jelentkezünk. A lehető legkisebbre kell csökkenteni a villamos energia felhasználását. Ez nemcsak a háztartási fogyasztókra vonatkozik” – tette hozzá az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Villamosenergia-hiány Kijevben és a régióban

Mint a sajtószolgálat kifejti, a régióban az oroszok éjszakai támadása következtében az energiaellátás helyzete jelentősen romlott.

“Kijevben a villamosenergia-hiány elérheti a 30%-ot. Megértésükre szóljon, hogy Kijev általában 1000-1200 MW-ot fogyaszt. Jelenleg a rendelkezésre álló kapacitás becsült értéke 600-800 MW. Vagyis Kijev majdnem fele áram nélkül maradhat” – közölte a Yasno áramszolgáltató.


Működni fog a metró Kijevben?

Mint Timosenko kifejtette, a metró továbbra is működni fog a fővárosban. Ugyanakkor a trolibuszokat már felváltották az autóbuszok.

Kijev csütörtök este:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató