2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy francia politikus azt követelte, hogy ne Ukrajna döntsön az emberiség sorsáról

 A NATO Parlamenti Közgyűlésének volt vezetője, Pierre Lellouche a Le Figarónak adott interjújában azt szorgalmazta, hogy ne legyen közvetlen katonai összecsapás a NATO és Moszkva között, továbbá ne Ukrajna határozhassa meg, hogy mikor fejeződjön be a konfliktus Oroszországgal, és így az egész világ helyett döntsön.



A politikus szerint a nyugati vezetők egyetértettek abban, hogy a NATO és Oroszország közötti közvetlen összecsapás elfogadhatatlan, de hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások és pénzügyi támogatások következtében a szövetség országai már részesei a konfliktusnak.

"Ukrajnára egyedül nem lehet rábízni azt a feladatot, hogy meghatározza, mikor legyen vége mindennek: ez a konfliktus globális méretűvé vált, mivel az egész bolygón gazdasági, energetikai, élelmiszeripari és geopolitikai következményekkel jár"

- mondta Lellouche.

Véleménye szerint a fegyveres konfrontáció folytatása Oroszországot nukleáris fegyverek bevetésével fenyegeti, amire az USA ennek megfelelően fog reagálni.

"Ebben az esetben nagyon közel lennénk egy globális nukleáris kataklizmához" - tette hozzá.

A politikus ugyanakkor elismerte, hogy a felek visszafogottságot tanúsítanak: Oroszország nem bombázza a Lengyelországból induló ellátási útvonalakat, az Egyesült Államok nem szállít tankokat, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konfliktusnak "pokoli mechanikája" van, és a helyzet változhat. Így mostanra az egész Nyugat szembekerült Oroszországgal, Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, és a tűzszünetre való felhívást az államárulás szinonimájának tekinti. Mindez katasztrófával fenyegeti a világot - figyelmeztetett Lellouche.

"A bölcsesség arra kötelez minket, hogy sürgősen találjunk titkos kommunikációs csatornákat a Kremllel, hogy felkészüljünk a de-eszkalációra" - tette hozzá.

A Donbassz védelmére február 24-én indított orosz különleges hadművelet hátterében a nyugati országok továbbra is fegyverekkel és hírszerzési támogatással pumpálják Ukrajnát. Moszkva többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, míg a velük történő szállítás jogos célponttá válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató