2022. december 05. - Vilma
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Márki-Zay elkezdte osztogatni az amerikai milliókat

Egymillió forintos támogatást adott át Márki-Zay Péter szombaton Palya Tamásnak, a kirúgott kölcseys tanárnak, aki rögtön bejelentette, hogy azt nem tartja meg, hanem továbbadja a Kölcsey Gimnázium alapítványának. Ugyanakkor Palya szerint megtisztelő és megható, hogy még vannak olyanok, akik figyelnek a tanárokra.

Márki-Zay mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom már szeptemberben odaígérte a fejenkénti támogatást a kirúgott kölcseys tanároknak, mire ők úgy reagáltak, ők azt köszönik, de személyesen nem akarják elfogadni, „kérjük, az erre szánt összeget megosztva a Kölcsey Gimnázium alapítványának, illetve a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjának juttassák el”.

Később Márki-Zay már arról is beszélt, van amerikai pénz ebben a felajánlott összegben. Szerinte az MMM költségvetése olyan, mint egy kád, amibe belefolyt összesen 2,5 milliárd forint részben tagdíjakból, részben az Action for Democracytól (AFD) kapott pénzből, és „nehéz megmondani, hogy a tanároknak felajánlott pénzből mennyi, melyik forrásból származott”.

Márki-Zay nyilatkozatai, illetve mozgalma pénzügyei hetek óta napirenden vannak, mióta a volt miniszterelnök-jelölt a kampányra kapott amerikai támogatásról mondott ezt-azt. Szeptember végén a rendőrség Márki-Zay mozgalmának külföldi támogatásai miatt nyomozást is indított, mivel az MMM magánadományokat gyűjtött a kampányra, a befolyt összeg legnagyobb részét pedig az amerikai Action For Democracy (AFD) adta. A hatóságok azt vizsgálják, hogy tiltott pártfinanszírozásnak minősül-e ez a támogatás. Október elején titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a parlament nemzetbiztonsági szolgálata az ügyben, a NAV is vizsgálatot indított, és a HVG információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is adatokat gyűjt az ügyben.

Márki-Zay a Palyának átadott támogatás előtt ezt a témát is érintette: megismételte, hogy szerinte a kampányuk finanszírozása mindig is nyílt és átlátható volt, ahogy az Action for Democracy-val kötött szerződésük is, és állnak elébe a vizsgálatoknak,

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató