2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szakadhat az Európai Unió: Macron és Scholz kiugrásra készek, nekimennek Bidennek

Scholz és Macron kereskedelmi megtorlással fenyegetőzik Biden ellen.

Franciaország és Németország tárgyalni akar Washingtonnal a tisztességtelen versenyről - de ha kell, készek visszavágni.- írja rendkívüli hírét a politico.

BERLIN/PARIS - Miután nyilvánosan összevesztek, Olaf Scholz és Emmanuel Macron találtak valamit, amiben egyetértenek: az Egyesült Államok tisztességtelen versenye miatti növekvő aggodalom és az, hogy Európának vissza kell vágnia.

A német kancellár és a francia elnök szerdán Párizsban egy halat, bort és pezsgőt kínáló ebéd mellett közel három és fél órás megbeszélésen vitatták meg közös aggodalmaikat.

Egyetértettek abban, hogy a közelmúltbeli amerikai állami támogatási tervek piactorzító intézkedéseket jelentenek, amelyek célja, hogy meggyőzzék a vállalatokat arról, hogy termelésüket az Egyesült Államokba helyezzék át - mondták a megbeszéléseiket ismerő személyek. Ezt a problémát pedig az Európai Uniónak kell megoldania.

Az ebben a kérdésben való találkozót az elmúlt hetekben az olyan kulcsfontosságú politikai kérdésekben, mint az energiaügy és a védelem, kialakult nyilvános nézeteltérések követték, amelyek megtörték az EU két legnagyobb gazdasága közötti központi politikai szövetséget, amelyet gyakran az EU központi politikai szövetségének tekintenek.

De még ha az ebédjükre kínos körülmények között is került sor, mindkét vezető egyetértett abban, hogy az EU nem maradhat tétlen, ha Washington a jelenlegi formájában folytatja az inflációcsökkentő törvényt, amely adócsökkentést és energiakedvezményeket kínál az amerikai földön beruházó vállalatoknak. A nemrégiben aláírt amerikai jogszabály konkrétan arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy "Buy American" (vegyenek amerikait), amikor elektromos járművet választanak - ez a lépés különösen bosszantó a nagy autóipar számára olyan országokban, mint Franciaország és Németország.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató