2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Lakner Zoltán: A Fidesz abszolúte nevezhető szélsőjobboldali pártnak

A rémisztő az, hogy a szélsőjobboldali eszmék ma Magyarországon már politikai centrumot jelentenek. Interjút adott a Népszavának Lakner Zoltán.

„(...) – A Budapester Zeitungnak adott interjújában Orbán Viktor közölte, hogy »kénytelenek vagyunk feláldozni« a (szélsőjobboldali) »AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi kapcsolatok oltárán«.

Miközben máskor éppen a fordítottja történik, a magyar kormány ideológiai kapcsolatok miatt áldoz be kormányközi kapcsolatokat. Orbán úgy szokta fogadni a hozzá közel álló szélsőjobbos figurákat – ilyen például a holland Wilders vagy korábban az osztrák Strache –, mintha miniszterelnökök lennének, de ideológiai okokból nem ápol kapcsolatot olyanokkal, akik hazájukban meghatározó politikusok, és akikkel Magyarország érdekében tárgyalnia kellene.

Másokkal együtt ön már 2017 végén arról beszélt egy konferencián, hogy a Fidesz elindult a szélsőjobb felé. Elért odáig? Nevezhető szélsőjobboldali pártnak a Fidesz?

Szerintem abszolút nevezhető annak. Történelemszemlélete, sok tekintetben a kisebbségekhez való viszonya, konteós nézetei alapján a szélsőjobboldalhoz tartozik. Az összeesküvés-elméleteket a Fidesz a menekültkérdéssel tette magáévá és a kormánypolitika részévé. Kováts Eszter politológus könyvéből, amely a német és a magyar gendervitákat vetette össze, kiderül, hogy LMBTQ-ügyekben az említett AfD liberálisabb a Fidesznél.

Működését tekintve azért mégsem úgy képzelünk el egy szélsőjobboldali pártot, amilyen a Fidesz.

A Fidesz nagyon gyakorlatias viszonyban van a hatalommal, annak megtartásával. Nem fognak barnainges seregek vonulni az utcán. Orbán Viktor tudja, hogy a magyar társadalomnak elemi igénye van a biztonságra. Nem akar felfordulást, a biztonságigényt kapcsolja össze a szélsőjobboldalisággal: azért kell az idegeneket távol tartani, hogy a megszokott viszonyaink fenntarthatók legyenek. A már belakott világunkat egyedül ő szavatolja. Az igazán rémisztő az, hogy a szélsőjobboldali eszmék a mai Magyarországon már politikai centrumot jelentenek. Ha valamitől érdemes megijedni, akkor ettől.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató