2022. december 03. - Ferenc, Olívia
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Még drágább lesz a temetkezés az energiaárak miatt

Januártól még drágább lesz temetkezni, ennek oka pedig az energiaárak emelkedése, mondta a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete.

Az egyesület vezetője szerint a januári drágulásról a hamvasztóüzemek döntöttek a gázárak emelkedése miatt. Az még nincs meg, pontosan mekkora lesz a drágulás, erről decemberben egyezhetnek meg, de az egyesület szerint ez sem a temetkezési vállalkozók döntése lesz, mert ők is csak közvetítőként vesznek részt ebben, hiszen hamvasztást a hozzátartozók közvetlenül nem rendelhetnek.

A KSH májusi adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 318 ezer forintba került, hamvasztásnál 227 ezerbe. 2018 májusában ugyanezért 219, illetve 160 ezer forintot kellett fizetni, tehát négy év alatt csaknem 45 illetve 41 százalékkal emelkedtek az árak.

Vidéken a temetkezések csaknem 60 százaléka még koporsós, de a városokban körülbelül 80 százalékuk urnás. Az országban tizenhét krematórium működik, köztük több magántulajdonú.

Az árfolyamhatásokat a piac nem annyira érzi meg, mert a temetéshez szükséges kellékek zöme belföldön készül. Koporsókat exportálnak is, a behozatal inkább az urnákra jellemző.

A szakegyesület szerint a temetkezési vállalkozások régóta stabil, évente 30 milliárd forint körüli forgalmat hoznak, ez pedig csak a drágulások miatt emelkedhet, nem pedig a temetések száma miatt – a koronavírus-járvány enyhülésével ugyanis kevesebb a temetés is. A járvány előtt körülbelül 130 ezer temetés volt egy évben, idén is körülbelül ennyi lehet az év végéig.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató